Időjárás

Elképesztő porördög-tornádót videóztak Debrecen határában

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 2. 18:44

„Mi az Isten? Azt a k***a eget! Ne gyere erre!” – reagált a felvétel készítője a nem viharhoz köthető, de így is félelmetes tornádó láttán.

Kifejezetten nagy és erős porördögöt láttak és videóztak május elsején, délután Debrecen határában. A város déli külterületi részén, a 47-es út melletti földeken kialakult tornádszerű jelenség nagyjából öt percig tartott, és az alábbi videón jól végigkövethető kialakulása, tombolása, majd megszűnése.


A rendkívül látványos, sőt félelmetes jelenségről az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Időkép is beszámolt. A látottakról azt érdemes tudni, hogy ez a légtölcsér egy úgynevezett nem-mezociklonális tornádó, azaz kialakulása nem zivatarhoz, viharhoz, szupercellához kötődik. A mezociklonális tornádók vihargócokban alakulnak ki és mindig föntről, lefelé nyúlva érik el a talajt, és pusztító erejük sokkal nagyobb. Ilyenek az Egyesült Államok déli államaiban rendszeresen pusztító, vagy újabban a klímaváltozás miatt Európában is megjelenő tornádók.

A fenti felvételen látható, jól fejlett porördög a felmelegedett talajtól indul, és a légköri nyomáskülönbségből adódó örvénylő légmozgás fokozódik, erősödik annyira, hogy képes felkapni nagy mennyiségű port és növényi törmeléket.


Az Időkép magyarázata szerint a porördögöt és a tornádót könnyű lehet összekeverni, mert mindkettő tölcsér alakú időjárási képződmény. A porördög azonban a tornádóval szemben a felszínről indul, és általában csak a szűk környezetében kavarja fel a port, leveleket, homokot: „ha a közelben nem látunk magasra törő gomolyfelhőket, meleg az idő, akkor már könnyen eldönthetjük, hogy egy ártalmatlan porördöggel van dolgunk”.

Nyitókép: HedgersonPeter77/YouTube

#Időjárás#porördög#tornádó#debrecen

Címlapról ajánljuk