Időjárás

Szélvihar söpört át Észak-Közép Európán, most felénk tart

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. február 17. 8:47

Százezer háztartás maradt áram nélkül, az orkán erejű szél fennakadásokat okozott a vasúti és a közúti közlekedésben.

 

Mintegy százezer háztartás volt áram nélkül csütörtök reggel Csehországban az országon átvonuló rendkívül erős szélvihar miatt. Fennakadások vannak a vasúti és a közúti közlekedésben, megnőtt a balesetek száma is, írja az MTI.

A közszolgálati hírtelevízió (ČT24) szerint a legsúlyosabb helyzet Nyugat- és Közép-Csehországban alakult ki, ahol 100-110 helyen megrongálódtak a magasfeszültségű vezetékek, emiatt 70 ezer háztartásban nincs villany. Több mint tucatnyi vasútvonalon a sínekre dőlt fák miatt szünetel a forgalom, és hasonló gondok miatt számos alsóbbrendű közút is járhatatlan. A szél tetőket tépett le, a kidőlt fák és a vihar által felkapott kisebb-nagyobb tárgyak parkoló autókat rongáltak meg.


A cseh-lengyel határon fekvő Óriáshegység (Krkonose) legmagasabb csúcsán, az 1600 méteres Snezkán, csütörtökön kora reggel 180 kilométer/órás széllökéseket is mértek, ezért az egész térségben le kellett állítani a felvonókat. A szélsebesség az alacsonyabban fekvő helyeken is meghaladta az óránkénti 90 kilométert.

A rendőrség óvatosságra intett, és felszólította az embereket, hogy csütörtökön mondjanak le a hegyvidéki kirándulásokról, mert az ország több helyén egészen csütörtök éjfélig időnként 70-110 km/óra sebességű viharok várhatók.


Meteorológiai jelentések szerint a viharos erejű szél csütörtök délután eléri Magyarországot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint  legerősebb széllökések 65-90 km/h között alakulhatnak, de gomolyfelhők környezetében – főként északnyugaton, északon – akár a 90 km/h-t is meghaladhatják. A légmozgás csak péntekre virradó éjszaka veszít erejéből.

Nyitókép: Hasiči Praha/Twitter

#Időjárás#csehország#szélvihar#orkán#károk

Címlapról ajánljuk