Időjárás

Viharos szél rontott az országra, a meteorológiai szolgálat riasztást adott ki

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 17. 16:24

A 90 km/órás széllökések fákat döntöttek ki, a tűzoltók folyamatosan dolgoznak a viharos szél miatt.

Leszakadt ágak, kidőlt fák okoztak fennakadásokat több dunántúli megyében, de a fővárosban is több helyszínre riasztották a tűzoltók, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn az MTI-vel.

Fa dőlt például az úttestre az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető oldalán, Ácsnál. A 81-es főúton, Keréktelekinél és Mezőörsnél is szintén kidőlt fa okozott forgalmi akadályt.

A 10-es főúton Nyergesújfalunál közlekedési lámpát szakított le a szél, Zsámbéknál egy tíz méter magas fa dőlt az útra, Bábolnán pedig a Tessedik Sámuel utcában egy húszméteres fa villanyvezetéket szakított le.

Budapesten, a XIV. kerületi Öv utcában egy nagy fa dőlt az úttestre, míg Kispesten, a Deák Ferenc utcában egy tízméteres faág tört le és rongált meg két járművet. A XX. kerületben egy felújítás alatt lévő üzlet tetejéről szakította le a lemezfedést a viharos szél.

Első és másodfokú riasztás a szél miatt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) kedd éjfélig érvényes veszélyjelző figyelmeztető előrejelzése szerint a délnyugati tájak kivételével sokfelé viharos lökések kísérik majd a nyugati, északnyugati irányú szelet. Budapest mellett, Pest, Fejér, Veszprém, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében van érvényben másodfokú riasztás, számos más megyében pedig elsőfokú a riasztás.

A legerősebb lökések általában 65-90 km/óra között várhatók. A hegyvidéki tájakon (Dunántúli- és Északi-középhegység.) 90 km/órát meghaladó lökésekre is számítani lehet, de akár síkvidéken (Dunántúl északi felén, a főváros tágabb térségében és az Alföld északi részén) is lehetségesek 90 km/óra körüli széllökések.

A viharos szél várhatóan a késő esti óráktól kezd veszíteni erejéből. Az érkező hidegfront következtében elsősorban az északi, északkeleti területeken a záporok mellett zivatar kialakulása is lehetséges. Az OMSZ Facebookon megjelent posztja szerint meg is volt az év első zivatara az ország észak-keleti részén:


Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) felhívta a figyelmet, hogy mindenki figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, lehetőség szerint senki ne parkoljon fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett kellő figyelemmel közlekedjenek. Ha leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert látnak, jelezzék azt a 112-es segélyhívón.

Nyitókép: OMSZ

#Időjárás#viharos szél#tűzoltók#riasztás

Címlapról ajánljuk