Időjárás

Magyarországon is kilengette a műszereket a tongai kitörés lökéshulláma

Allaga TamásAllaga TamásKovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2022. január 16. 10:00

Egyelőre nem tudni, hogy a kitörés milyen hatással lesz a bolygó légkörére.

Szombaton kitört egy tenger alatti vulkán Tonga közelében, amit több helyen cunamihoz vezetett. A Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai tűzhányó körülbelül 65 kilométerre található a központi szigettől, Tongataputól, ahol mintegy 71 ezren élnek. A vulkán robaját állítólag a kétezer kilométerrel távolabb található Új-Zélandon is hallani lehetett.

Az MTI szerint a tongai média hamuesőről, elárasztott ingatlanokról, áramkimaradásokról és megszakadt telekommunikációs összeköttetésekről számolt be. Áldozatokról és károkról egyelőre nem tudni. Szamoán, a Fidzsi-szigeteken és Új-Zélandon is cunamiriadót rendeltek el. de erre kényszerült az Egyesült Államok, Peru valamint Japán is.

Allaga Tamás, az RTL Magyarország meteorológusa szerint a körülbelül 1100 kilométer per órás sebességgel terjedő nyomáshullámot az egész Földön könnyedén, akár házi barométerekkel is ki lehetett mutatni.

Magyarországon is 2 hPa kilengést okozott néhány perc leforgása alatt, ami normál esetben órákat vesz igénybe még frontátvonulás során is

– tette hozzá. 

Olvasónk a Metnet.hu-n nézte meg szombat este a tiszalöki adatokat. Eszerint itt is érzékelhető volt a kitörés hatása a légnyomás-adatokban:

A Severe Weather Europe cikke szerint a kitörés olyan erős volt, hogy a hamufelhő felért egészen a sztratoszféráig. Mint írják: ritka erősségű kitörésről van szó, amely az egész bolygóra hatással lehet. 

A Hunga Tonga–Hunga Haʻapai egy vulkanikus sziget, a Tongai-szigetvilágban, Új-Zélandtól északkeletre, a Fidzsi-szigetektől pedig délkeleti irányban fekszik. A vulkán a rendkívül aktív, az Új-Zélandtóltól a Fidzsi-szigetek felé elnyúló Tonga vulkáni ív része. Ez egy úgynevezett szubdukciós zóna, ahol két kőzetlemez találkozik és egyik a másik alá hajlik. A Hunga Tonga vulkánnál a Csendes-óceáni lemez süllyedt az indoausztrál lemez alá, ez pedig olvadékot képezve kialakította a Tonga vulkáni ívet. 

A tűzhányó lényegében teljesen víz alatt van, egy 2009-es kitörés után törte át a tengerszintet. A cikk szerint a rendkívül erős kitöréshez az is hozzájárult, hogy a kiömlő magma vízzel érintkezett. 

A lap szerint  Csendes-óceán szubdukciós zónái alkotják az úgynevezett „tűzgyűrűt”, ahol a Föld vulkánjainak körülbelül 75 százaléka (több mint 450) található. A bolygó földrengéseinek 90 százaléka a tűzgyűrű mentén történik, beleértve a leghevesebb és legdrámaibb szeizmikus eseményeket is.

A Hunga Tonga január 15-én 17 kilométer magas hamufelhővel tört ki. A robbanást nem csak Tongán és Új-Zélandon, de még a sokezer kilométerre fekvő Alaszkában is hallani lehetett. Egyelőre nem tudni, hogy a kitörésnek milyen hosszabb távú hatásai lesznek a légkörre nézve, de ha tartós marad, akkor átmeneti lehűlést okozhat a légkörbe kerülő kén-dioxid és egyéb kisebb aeroszolok által.

Nyitókép: A Japán Meteorológiai Ügynökség által közreadott műholdkép egy tenger alatti vulkán kitöréséről a Csendes-óceán déli térségében fekő Tonga közelében 2022. január 15-én. Fotó: Japán Meteorológiai Ügynökság / AP / MTI 

#Időjárás#lökéshullám#tonga#kitörés

Címlapról ajánljuk