Híradó

Jelentősen drágult a kötelező biztosítás, a különadó lehet a háttérben

Velti LászlóVelti László

2024. szeptember 12. 18:56

Kiugróan, 10 százalékkal drágultak a kötelező biztosítások tavalyhoz képest, miközben csupán 4 százalékkal többet költöttek a cégek kárrendezésre – derült ki a jegybank friss adataiból. Budapesten a 80 ezer forintot is meghaladta az éves átlagdíj. Ezt az úgynevezett extraprofitadóval magyarázzák az általunk kérdezett alkusz cégnél. A kormány két éve gyors és kemény beavatkozást ígért a különadók áthárítása ellen, de Gulyás Gergely kérdésünkre azt mondta, a kormány még nem lépett ilyen ügyben.

 

 

…))

 

Karcos nyarat zárhatnak a sofőrök. Nem csak olyanok fizetnek többet, akik balesetet okoztak. Egy év alatt 10%-kal, több mint évi 57 ezer forintra emelkedett a kötelező biztosítások országos átlagdíja – a jegybank friss, a második negyedévről szóló adatai szerint. Miközben csupán 4%-kal többet költöttek kárrendezésre.

 

((STESZKÓNÉ MARCSI))

0’20” Amint megtehetem és találok olcsóbbat, ugyanezekkel a feltételekkel, akkor nyilván váltani fogok, mert nem mindegy, hogy mire megy ki a pénz.  

((BOBVOS ANDRÁSNÉ))

0’53” Hát a biztosítás most 38 460 valamennyi. Hát, hogy miért fizetek ennyit, nem tudom. De én sokallom.  

Budapesten a 80 ezer forintot is meghaladt az éves átlagdíj. Drágultak az alkatrészek és a javíttatás is, ám az általunk kérdezett alkusz cég szerint az úgynevezett extraprofitadók hatására emeltek átlag felett a biztosítók.

 

((KOZMA GÁBOR, VEZÉRIGAZGATÓ, INSURA.HU))

2’37” A díjemelkedésnek ez a mértéke, amit tapasztalunk mondjuk a KGFB-nél, ez nem csoda, hisz igyekeznek a biztosítók az adó miatti eredmény-csökkenésüket valamilyen módon kompenzálni.

A biztosítók alig több mint 26 milliárd forint nyereséget hoztak össze az idei első félévben. Szerényet a Bank360.hu szerint. Azt mondják, tízmilliárdokkal rövidíti meg a szektort a kormány által kivetett extraprofit adó.

 

((TÓTH LEVENTE, KOMMUNIKÁCIÓS VEZETŐ, BANK360.HU))

2’39” Persze azt érzi az ember, hogy az ő díjából ekkora a nyereség, a másik oldalon pedig elvárja, hogy egy stabil, megbízható céggel szerződjön, aki akkor is ott lesz, amikor neki éppen mondjuk a vihar elvitte a házának tetejét.

Eddig a benzinkutasok, a kereskedők és az édességgyártók ismerték el az RTL Híradóban, hogy – részben vagy egészben – fogyasztóikra hárították a különadókat. Pedig Nagy Márton miniszter két éve arról beszélt, hogy nem lehet drágulás emiatt.

((NAGY MÁRTON, GAZDASÁGFEJLESZTÉSI MINISZTER, 2022.06.05.))

2’58” Nem számítunk arra, hogy az új adókat áthárítják a lakosságra, de ha ez így történne meg, az könnyen kideríthető, és ezzel szemben nagyon gyorsan és nagyon keményen fel kell lépni.

Ma megkérdeztük Gulyás Gergely minisztert, hogy az elmúlt két évben milyen lépéseket tettek a különadók áthárítása ellen.  

 

((GULYÁS GERGELY, MINISZTERELNÖKSÉGET VEZETŐ MINISZTER))

11’30’57” Eddig .

 

a rezsicsökkentés fenntartására hivatkozva vetett ki különadókat több mint két éve, és az Európai Bizottságnak azt ígérte, hogy a tavalyi év végén megszünteti ezeket. Nem tették, sőt, az ágazati terhek nagy részével, például a biztosítók adójával várhatóan a jövő évi költségvetésben is számolnak majd.  

 

#Híradó#Videó#Belföld#kötelező biztosítás#Gazdaság#kgfb#drágulás#top hírek#különadó#autó#biztosítók

Címlapról ajánljuk