Híradó

„80 ezer a nyugdíjam és muszáj mellette dolgozni” – négyszer annyian dolgoznak nyugdíj mellett, mint tíz éve

Velti LászlóVelti László

2024. június 24. 17:57

Megugrott a nyugdíj mellett dolgozók száma. Az év első négy hónapjában több mint 130 ezer 65 év feletti vállalt munkát, négyszer annyian, mint 10 éve. Ezt az enpenzem.hu számolta ki a KSH adataiból. Az idősek foglalkoztatása olcsóbb és enyhíti a munkaerőhiányt, ám a többség megélhetési okokból, az áremelések miatt kénytelen dolgozni a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa szerint.  

Szűkre szabja a nyugdíja Mármarosi József lehetőségeit is, aki egy rövidáru boltban dolgozik. Időskora ellenére főállásban. Azt mondja, ez már így is marad, amíg az egészsége engedi.

80 ezer a nyugdíjam és muszáj mellette dolgozni. Kérdezik is a vevőim, hogy maradok-e? Mondom: persze, hogy maradok, nem is tudnék nem maradni.

Az idei év első négy hónapjában 130 300 hatvanöt év feletti vállalt munkát átlagosan az országban, noha tíz éve még alig harmincezret foglalkoztattak. A legtöbben az elmúlt néhány évben mentek vissza dolgozni. Egyikük Zsirák Sándorné, aki lottót árul Békéscsabán. Heti három napon át, havi nettó 140 ezer forintért.    

Három éve vagyok nyugdíjas és azóta is dolgozom még, mert kevés a nyugdíjam.

A 65 év felettiek foglalkoztatása enyhíti a munkaerőhiányt. És a munkáltatóknak nem kell fizetniük a 13 százalékos szociális hozzájárulási adót sem az idősek után, illetve a nyugdíjasok eleve többet kapnak kézhez, mert a 18 és fél százalékos tb-járulékot nem vonják le tőlük.  

2020 óta járulékmentes a nyugdíj melletti kereset

Farkas András a nyugdijguru.hu vezető elemzője szerint a munkáltatók érdekeltsége 2020. július elsejétől ugrott meg. 

Nyilvánvalóan egy nyugdíjas munkavállalásnak két dolga van, egy dolgozni akaró vagy kényszerülő nyugdíjas, meg olyan munkáltató, aki hajlandó őt foglalkoztatni.


Az átlagnyugdíj már csak a nettó átlagfizetés felének felel meg Magyarországon. Nő a különbség, mert az ellátást egyedül az inflációhoz igazítja a kormány. 2023-ban minden harmadik nyugdíjas a létminimum alá szorult, vagyis – a 13. havi ellátás ellenére – kevesebb mint 160 100 forintból élt havonta a Bankmonitor szerint. Pedig 2022-ben kevesebb mint 18 százalékról több mint húszra nőtt a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett magyar nyugdíjasok aránya a KSH legutolsó adatai alapján. Azt írják, az egyszemélyes háztartások közül

a 65 éves vagy annál idősebb nők helyzete volt a legrosszabb, egyharmaduk élt szegénységben,

a legtöbben ezért kényszerülnek újra dolgozni a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa szerint. 

A kormány megkeresésünkre azt írta, hogy

a 65 év feletti munkavállalók aránya Magyarországon illeszkedik az uniós átlaghoz.

#Híradó#Videó#Gazdaság#létminimum#nyugdíj#munka

Címlapról ajánljuk