Híradó

„29 ember van egy tanteremben, minimum annyit megölök” – javítóintézetbe küldenék az iskolai vérengzésre készülő miskolci fiút

Uraky NoémiUraky NoémiRévai Hajdu ViktóriaRévai Hajdu Viktória

2024. június 19. 18:50

Megvárta volna a 18. születésnapját, azután vitte volna véghez az iskolai mészárlást a miskolci diák, akit két és fél évre javítóintézetbe küldene az ügyészég. Az akkor még 17 éves fiút tavaly tavasszal fogták el a terrorelhárítók egy miskolci lakótelepen. Egy külföldi titkosszolgálat értesítette a hatóságokat, hogy a fiú chatüzenetekben iskolai vérengzésről ír. A szerdai előkészítő ülésen a fiú lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, ezt a bíró azonban nem fogadta el. A fiú ügyvédje szerint azért, mert vizsgálni akarják, hogy később veszélyes lesz-e a társadalomra. 

A fejét a kezébe temette, és édesanyjával együtt sírt a bíróság folyosóján a fiú, akit azzal vádolnak, hogy iskolai mészárlásra készült tavaly tavasszal Miskolcon. Több családtagja várta a tárgyaló előtt. A most 18 éves fiút emberölés előkészületével vádolja az ügyészség.

29 ember van egy tanteremben, minimum annyit megölök. De több tantermet veszek célba, egy elsőst és egy nyolcadikost, szóval, ha szerencsés vagyok, akár ötvenet is megölhetek

– ismertette az egyik üzenet tartalmát az ügyész.

A fiút tavaly tavasszal a terrorelhárítók fogták el egy miskolci lakótelepen. Egy külföldi titkosszolgálat értesítette a hatóságokat, hogy a fiú chatüzenetekben iskolai vérengzésről ír. A vád szerint 2012 óta nézett videókat iskolai lövöldözésekről, tavaly januártól pedig ő is mészárlást tervezett. Chatfórumokon arról beszélt, hogy ha betölti a 18-at, fegyvert szerez, és véghez viszi az elképzeléseit. Később a fiú tagadta, hogy emberölésre készült volna, a posztjait pedig pszichés problémáival magyarázta.

Az előkészítő ülésen a sajtó csak a vádirat ismertetésén lehetett jelen. Az ügyészség azt kérte, hogy ítéljék a fiút két és fél év javítóintézeti nevelésre. Ő elfogadta az ítéletet, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság azonban nem. 

A fiú ügyvédje stábunknak azt mondta: a bíróság szerint nem kizárt, hogy újra próbálkozna.

„A törvényszék tisztán szeretne látni nemcsak abban a tekintetben, hogy mi a cselekmény története ennek az ügynek, hanem különösképpen a vádlott személyiségét illetően, és azt illetően, hogy szabadlábon való életvitel esetén mennyire lehet veszélyes vagy veszélytelen a társadalomra” – fogalmazott Lichy József ügyvéd. A fiú eddig 1 év 3 hónapot töltött javítóintézetben. A tárgyalás szeptemberben kezdődik, addig nem engedik ki onnan.

#Híradó#Videó#Baleset-bűnügy#bűnügy#iskolai mészárlás#tek#előkészítő ülés#miskolci fiú#top hírek

Címlapról ajánljuk