Híradó

Ezért bukhatott olyan hatalmasat a Fidesz a korábban biztos bázisnak számító XII. kerületben

rtl.hurtl.hu

2024. június 17. 18:18

Elegük lett az embereknek az iroda- és a lakóparképítésekből a XII. kerületben, az újonnan megválasztott polgármester, Kovács Gergely szerint ezért nyerhetett ott a Kétfarkú Kutyapárt. Az egykor a Fidesz bástyájának számító kerületben mindössze négy fideszes képviselő került be a képviselő-testületbe, mindegyikük kompenzációs listáról. Szerettük volna megkérdezni a leköszönő polgármestert, Pokorni Zoltánt is a vereség okairól, de nem adott interjút.

Kovács Gergely 4000-rel több szavazatot kapott a XII. kerületi polgármester-választáson, mint Fonti Krisztina, a Fidesz jelöltje. Ez csaknem 14 százalékos előny.

Pokorni Zoltán februárban jelentette be, hogy nem indul újra a polgármesteri székért. A pozíciót 2006 óta folyamatosan ő töltötte be, a Fidesz pedig ez idő alatt végig jelentős többségben volt a képviselő-testületben is.

2019-óta 11 fideszes képviselő segítette a polgármester munkáját. Június 9-én amellett, hogy a polgármesteri címet is elbukta a Fidesz, a képviselőik száma is négyre csökkent.

Érdekesség, hogy ezt 

a 4 mandátumot mind kompenzációs listáról gyűjtötték be, egyéni választókerületben egyetlen fideszes sem tudott győzni.

A Kutyapárt viszont 10 helyen nyert. (Figyelmeztető jel lehetett amúgy, hogy már a 2022-es parlamenti választáson is a közös ellenzéki jelölt, a momentumos Hajnal Miklós nyert a kerületben a korábbi államtitkár, Fürjes Balázs ellen.)

Kovács Gergely 2019 óta a XII. kerületi képviselőtestület tagja. 

5 év alatt leginkább arra próbálta felhívni a figyelmet a közösségi médiában, hogy szerinte hogyan árusítja ki a helyi vezetés az értékes zöldterületeket.

Kovács Gergely szerint a Kutyapárt a népszerűségét is annak köszönheti, hogy a helyieknek elege lett iroda- és lakóparképítésekből.

Leginkább a kerületi nyilvánosságot igyekeztünk megteremteni, hogy tudjanak az emberek arról, mik történnek ebben a kerületben, miket csinál az önkormányzat, ennek milyen a háttere. Egy szem ellenzéki képviselőként nagyjából ennyit tudtam összehozni, de úgy tűnik, ennek itt örültek az emberek

– mondta a frissen megválasztott polgármester.

Szerettük volna megkérdeztük Pokorni Zoltántól, a kerület eddigi polgármesterétől, hogy szerinte mi a Fidesz választási vereségének oka. Válaszlevelében az interjút nem vállalta, de gratulált Kovács Gergelynek a győzelemhez.

#Híradó#Videó#XII. kerület#hegyvidék#önkormányzati választás#kovács gergely#kétfarkú kutyapárt#polgármester#fidesz#top hírek

Címlapról ajánljuk