Híradó

Nagyjából látszik, honnan jött össze a Tisza Párt rengeteg szavazója, sokan a Fidesztől

Vorák AnitaVorák Anita

2024. június 12. 18:18

Országszerte hatvan településen győzte le a Fideszt a Tisza Párt az Európai Parlamenti listákra leadott szavazatok alapján. A Választási Földrajz szakértője szerint az eredményekből az látszik, hogy Magyar Péter pártja nemcsak az ellenzéki pártok, hanem a Fidesz korábbi szavazói közül is sokakat meg tudott nyerni. A Tisza szavazói az önkormányzati választáson nem mindenhol tudtak az új pártra voksolni. Ennek vidéken a Mi Hazánk és a Momentum örülhetett.

Az önkormányzati választás nem tartogatott izgalmakat Szegeden, de az EP-választáson meglepő eredmény született. A Tisza Párt 38 százalékot kapott, ezzel legyőzte a Fideszt. Ráadásul ez nem csak Szegeden, hanem országszerte hatvan helyen sikerült Magyar Péter pártjának. Köztük van Szolnok és Nagykanizsa is. De a Tisza Párt Budapest környékén is nagyon jól szerepelt.

A harmincas-negyvenes korosztály, a gyerekes vagy még gyerek előtt álló korosztályban elképesztő népszerűségnek örvend a Tisza párt, és ebből fakad, hogy az agglomerációs településeken ennyire jól szerepelt a Magyar Péter által alelnökölt párt

– magyarázta Kovalcsik Tamás, a Választási Földrajz szakértője.

Sok olyan helyen, ahol korábban a Fidesz volt a vezető erő – mint például Győr-Moson-Sopron megye, és Budapest budai kerületei –, most szintén jó eredményeket ért el Magyar Péter pártja.

A Tisza Párt szavazóinak harmada-negyede, inkább negyede mindenképpen a Fidesz korábbi szavazóiból került ki.

Nem feltétlenül azok közül, akik 2022-ben is még a Fidesz-KDNP-re voksoltak, de akik mondjuk 2014-ben vagy 2018-ban a kormányzó pártot támogatták, azok közül tömegesen szavaztak le a Tisza Pártra” – mondta Kovalcsik Tamás

Magyar Péter alig pár hónapos pártja az önkormányzati választásra nem állított megyei listákat. Így vidéken a Tisza Párt támogatóinak más pártot is kellett választaniuk.

„Bizonyos területeken a Momentum tudott szavazatokat szerezni olyan szavazóktól, akik amúgy az Európai Parlamenti listán a Tisza Pártot támogatták, de vannak olyan területek, ahol a Mi Hazánk lista szerepelt rendkívül jól” – mondta a szakértő.

Budapesten ugyan a fővárosi listán is szerepelt a Tisza Párt, mégis rosszabb eredményt értek el, mint az EP-választáson. A Választási Földrajz szerint ezeket az adatokat még elemezni kell, de úgy látszik, hogy sokan azok közül, akik az EP-listájukat támogatták, a fővárosi listán inkább a Kétfarkú Kutyapártra és a Karácsony Gergely által vezett listára szavaztak.

#Híradó#Videó#választás#önkormányzati választás#ep-választás#tisza párt#magyar péter#választási földrajz#top hírek

Címlapról ajánljuk