Híradó

Megszólalt az ország legidősebb diplomaszerzője, a 71 éves Szegedi Dezső: Azt hitték, hogy tanár vagyok

rtl.hurtl.hu

2024. május 26. 17:01

Az ország legidősebb nappali tagozatos egyetemistája, a 71 éves Szegedi Dezső a Miskolci Egyetem kulturális antropológia szakán végzett, pár napja sikeresen államvizsgázott. A miskolci színház Jászai Mari-díjas színésze úgy fogalmaz, nem volt sétagalopp az elmúlt három év: volt, amikor éjszaka kettőig írt beadandót munka mellett, ez azonban szerinte „benne van a pakliban.”

Szegedi Dezső az egyetemre két év alatt készült fel. Két tantárgyból emelt szinten leérettségizett, így jutott be, 68 évesen a Miskolci Egyetemre. Jól emlékszik az első napra. 

Első szemeszter, első óra. Mentem a folyosón végig, és fiatalok nézték, hogy ki ez az öreg és következő: jónapot tanár úr, azt hitték, hogy tanár vagyok. 

Dezső bácsi egy ma már nem létező miskolci városrészről, Gordonról írta a szakdolgozatát. Zömmel itt laktak azok a muzsikus romák, akik a különböző vendéglátóhelyeken húzták akkoriban, ő is itt született. 

Szegedi Dezső kutatómunkájával nemcsak emléket szeretetett volna állítani a miskolci roma muzsikosoknak, hanem meg szerette volna azt is mutatni a fiataloknak, hogy tanulni sohasem késő. 

Dezső bácsi egyetemi éveiről és a kihívásokról még többet beszél a 18 órakor kezdődő RTL Híradóban.

#Híradó#Videó#oktatás#szegedi dezső#legidősebb diák#miskolci egyetem#miskolc#antropológia#gordon

Címlapról ajánljuk