Híradó

Szépen muzsikál a forint, de ez nem tart sokáig, most érdemes eurót váltani a nyaraláshoz

Velti LászlóVelti László

2024. május 18. 17:36

Aki teheti, most váltson pénzt a nyaralására – javasolják a Híradónak nyilatkozó szakértők. 3 havi csúcsára erősödött a forint a héten, és jelenleg is 387-es szinten jegyzik az eurót, miután a jegybank lassítani kezdett a kamatcsökkentéseken. A folytatásban viszont gyengülést várnak az elemzők, hamarosan 400 forintba kerülhet egy euró az Egyensúly Intézet szerint.  

Lendületben a forint: a bankközi piacon jelenleg 387 forintot kérnek egy euróért. Nem sokkal többet, mint szerdán, amikor 3 havi csúcsára erősödött a pénzünk.

A dollárhoz képest 3 hét alatt nagyjából 3 százalékkal javult az árfolyam. Részben emiatt csökkentek nagyobbat az üzemanyagárak nálunk, mint a szomszédos országokban

 Az erősebb forint visszafogja az élelmiszerek és például az építőanyagok drágulását. Így fékezi az inflációt, amit a jegybank az alapkamattal igyekszik kordában tartani.

Az MNB kommunikációjából az szűrődik le, hogy lassabban fogja csökkenteni a kamatot. Ez vonzó a nemzetközi befektetők számára.

Hogyha a magyar kamat relatíve magasabb, mint a nemzetközileg más devizákban elérhető mondjuk dollár vagy euró kamatok, akkor több befektető fog forintot vásárolni, ez az erősödés irányába hat” – magyarázta a Híradónak Szabó Barna, az Egyensúly Intézet vezető közgazdásza.

Ám a forinterősödés átmeneti.

Idén átlagosan valahol 395 és 400 forint közelében várható az euróárfolyam, és jövőre fokozatosan akár a 410-419 forintot is elérheti. A jegybank tovább csökkenti a kamatot, így egyre kevésbé lesz vonzó a nemzetközi befektetők számára forintot tartani

– mondta Szabó Barna.

Aki teheti, most váltson pénzt, ha külföldi nyaralásra készül.

„Valamennyi készpénzt érdemes lehet magunkkal vinni, illetve már most le tudjuk foglalni a nyaralásokat. Ezzel egyrészt fixáljuk az árat, hogy mennyibe fog kerülni, hiszen ezek is változhatnak menet közben” – mondta Gergely Péter, a Biztosdöntés.hu pénzügyi szakértője.

A jegybank adatai szerint ma nagyjából ugyanannyit ér a pénzünk, mint két éve ugyanezen a napon, (bár tavaly ilyenkor a 370 forintot sem érte el az euró árfolyama). A 10 évvel ezelőtti 305-höz képest viszont csaknem harmadával több forintot kell edni egy euróért.

#Híradó#Videó#Gazdaság#Belföld#forint#árfolyam#valuta#euró#dollár#erősödés

Címlapról ajánljuk