Híradó

Szintet léphetett a terrorkészültség, de alig van óvóhely, és a stratégiai élelmiszer-tározás is megoldatlan

Heer OrsolyaHeer Orsolya

2024. április 16. 18:31

Magasabb szintre emelték Magyarországon a terrorkészültséget. A Magyar Nemzet szerint erről a Védelmi Tanács vasárnapi ülése után döntöttek. Közben Magyar Péter az elérhető óvóhelyek számáról kérdezte a miniszterelnököt. A Híradónak nyilatkozó szakértő szerint ezekben nincs elegendő férőhely, de fontos lenne az is, hogy mindig jó állapotban legyenek a menedékhelyek.

A miniszterelnök a Védelmi Tanács vasárnapi ülése után beszélt arról, hogy Magyarországra is fenyegetést jelent Irán Izrael elleni támadása. Orbán Viktor úgy fogalmazott: „utasítást adtam a belügyminiszternek és a terrorelhárítás vezetőinek, hogy a magyar emberek biztonságát minden rendelkezésre álló eszközzel garantálják”.

A Magyar Nemzet úgy tudja, az ülés után magasabb szintre emelték a terrorkészültséget Magyarországon. Az intézkedést a kormány egyelőre nem erősítette meg, de a Híradónak nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint ez azt jelentheti, hogy több rendőr lesz az utakon és az Izraelhez köthető intézményeknél. Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint ezt azt jelenti, hogy 

nagyobb védelemben fogják részesíteni a zsinagógákat, az izraeli követséget, valamint a zsidó vagy izraeli létesítményekhez kapcsolható területeket, személyeket.

Terror magas fokon

A Terrorelhárítási Központ közleménye szerint jelenleg a 3-as, közepes fokozatú veszélyhelyzet van érvényben. De azt írták: „a magyar emberek biztonságát közvetlenül fenyegető terrorcselekmény elkövetésére vonatkozó információ nincs a hatóságok birtokában”.

Az orosz-ukrán háború miatt már lassan két éve van háborús veszélyhelyzet Magyarországon. Ezt legutóbb egy hete hosszabbította meg a parlament újabb fél évvel. Magyar Péter ezért most konkrét biztonsági intézkedésekről kérdezte a miniszterelnököt a Facebookon. Azt kérdezte,

igaz-e, hogy „alig néhány százezer emberre elegendő óvóhely áll rendelkezésre?”, és ezek közül „jelenleg többet is átalakítanak profitszerzési céllal?”.

A Híradónak nyilatkozó külpolitikai szakértő úgy látja, hogy jelenleg kevés óvóhely van.

Hol vannak óvóhelyek, és hány embert képesek befogadni Budapesten? Kiderül a teljes riportból a fenti videóra kattintva.

 

#Híradó#Videó#Belföld#top hírek#óvóhely#terrorkészültség#támadás#háború

Címlapról ajánljuk