Híradó

A brazíliai magyar nagykövetségen bujkált Bolsonaro, bekérették a nagykövetet

Barsi FanniBarsi Fanni

2024. március 26. 19:09

A brazíliai magyar nagykövetségen bujkált Bolsonaro – erről készített oknyomozó riportot a New York Times. A volt brazil államfő februárban két napot töltött a nagykövetségen, miután eljárás indult ellene, szövetségeseit pedig letartóztatták puccskísérlet tervezése miatt. Brazília külügyminisztere a történtek miatt bekérette a magyar nagykövetet.

Orbán Viktor két éve videóüzentben biztatta a brazilokat arra, hogy szavazzák meg Bolsonarót, de még ez sem segítette győzelemhez. Viszont ő volt az első brazil államfő, aki Magyarországra látogatott. A New York Times cikke szerint most a magyar miniszterelnökhöz fűződő jó kapcsolatát használhatta arra, hogy elkerülje a hatóságokat. A lap szerint ugyanis törvény tiltja, hogy letartóztassák az őt fogadó nagykövetség területén.

Az RTL Híradó által kérdezett külpolitikai szakértő, Feledy Botond szerint is elképzelhető, hogy menedéket keresett a nagykövetségen.

Kifejezetten üldöztetési szituációra jellemző döntés, amikor nem tud elhagyni egy országot valaki és gyorsan egy nagykövetségen keres menedéket. Itt is erről lehetett szó.

Bolsonaro később helyi lapoknak azt mondta, nem tagadja, hogy a nagykövetségen járt. Ügyvédje pedig úgy fogalmazott: a nagykövetségen politikáról beszélt a magyar diplomatákkal, minden egyéb értelmezés fikció.

A történtek miatt a brazil külügyminiszter bekérette a magyar nagykövetet. A Brazil CNN szerint a találkozón Halmai Miklós azt mondta: a volt elnökkel Magyarország és Brazília közös érdekeiről beszélgettek.

Kerestük külügyminisztériumot, hogy megtudjuk, hogyan kommentálják a történteket, de adásunkig nem válaszoltak.

#Híradó#Videó#Külföld#magyar nagykövetség#jair bolsonaro#new york times

Címlapról ajánljuk