Híradó

Megúszhatja K. Endre, hogy az egyik bicskei áldozattal akarhatta magát tisztára mosdatni

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2024. március 11. 18:07

Nyomoz a rendőrség a Házon kívül vasárnapi adása után. A műsorban rejtett kamerás felvételeket mutattunk arról, hogy a bicskei pedofil ügyben érintett, és később elnöki kegyelmet kapó egykori igazgatóhelyettes, K. Endre találkozik az egyik áldozattal és megpróbálja rávenni, hogy mondja kamerába, a volt igazgatóhelyettes nem követte el azt, amiért elítélték. A fiút korábban védő jogász szerint azonban a történteknek nem lesz jogi következménye, mivel az, amit K. Endre tett nem számít Magyarországon bűncselekménynek. 

„Tehát, hogy itt határozottabban bemondani esetleg. Jó volt nagyjából, hogy kihangsúlyozni igen, nem írattam én alá semmit, nem tudtam, nem voltam ott a beszélgetéseken, amiket János bácsi beszélt.” Így győzködte a bicskei gyermekotthon korábban elítélt igazgatóhelyettese, K. Endre a Házon kívül rejtett kamerás felvételén a múlt héten egy budapesti parkban a pedofil ügy egyik áldozatát.

Azt a fiatalt, akinek a vallomása 2021-ben börtönbe juttatta.

Az volt a terve, hogy hamis tartalmú videófelvételek készülnek, amelyek azt bizonyítanák, hogy tulajdonképpen ártatlanul ítélték el. Pár felvételt el is készítettek.

Megúszhatja K. Endre, hogy az egyik bicskei áldozattal akarhatta magát tisztára mosdatni
K. Endre a bicskei áldozattal a Házon kívül rejtett kamerás felvételén

Két héten belül ez már a második találkozó volt, amit a pedofil ügyben érintett férfi kezdeményezett. Bűnsegédként elkövetett kényszerítés miatt ítélte börtönre az első, majd a másodfokú bíróság is, és ezt a Kúria is helybenhagyta. 2023 áprilisában viszont kegyelmet kapott Novák Katalintól.

A riport után Ungár Péter az LMP társaelnöke rendőrségi feljelentést tett az ügyben.

A rendőrségnek itt intézkedni kell. Nem tudjuk, hogy itt csak azért akarja befolyásolni ezeket az áldozatokat, hogy a médiában legyen valamilyen nyilatkozat vagy egy esetleg perújrafelvételnél akarja, hogy hamis tanúzás esete forogjon fent

– mondta az RTL Híradónak Ungár Péter.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatalból nyomozást rendelt el az ügyben. A felvételeket büntetőeljárás keretében vizsgálják, erről az rtl.hu is beszámolt.

Megúszhatja K. Endre a jogi felelősségre vonást

Az áldozatok egykori ügyvédje, Gál András arról beszélt a Híradónak, hogy „ennek a büntetőjogi minősítése, amit K. Endre most az utóbbi napokban csinált, ez az öngól.” Sokkal többre azonban nem számít a rendőrségi nyomozástól.

Szerintem semmilyen következménye nem tud lenni. Hiszen ez egy hamis tanúzásra felbujtásnak az előkészülete körülbelül. És az előkészület ebben a bűncselekményfajtában nem büntethető

– mondta az ügyvéd.

Megúszhatja K. Endre, hogy az egyik bicskei áldozattal akarhatta magát tisztára mosdatni
Gál András, a bicskei áldozatok egykori ügyvédje.

Bűncselekményről Gál András szerint akkor lehetne beszélni, ha a felvételeket egy perújrafelvételben is használnák. Az ügyvéd szerint ráadásul ennek nincs is értelme. „Egyetlen egy tanúnak a másmilyen vallomása miatt nem hiszem, hogy egy perújításban felülmérlegelné a bíróság a korábbi ítéletet” – mondta Gál András.

A Házon Kívül rejtett kamerás felvételein az egykori igazgatóhelyettes többször beszél az ügyvédjéről is. Azt mondja, hogy támogatta a videók elkészítését, de nem volt velük teljesen elégedett. Amikor a fiú azt szeretné elérni, hogy törtölje a telefonjáról a korábbi felvételeket, azt mondja: azok megvannak a jogi képviselőjénél is.

Én kitöröltem, hogy ügyvéd kezd-e valamit, vagy nem tudom, de mondom, idáig nincs olyan politikai helyzet

– mondta az egykori bicskei áldozatnak K. Endre.

Az RTL Híradó szerette volna megtudni, hogy a Magyar Ügyvédi Kamara szerint – amennyiben igaz a volt igazgatóhelyettes állítása –, a neki segédkező ügyvéd követhetett-e el valamilyen etikai vétséget. A Híradó adásáig nem adtak választ a felmerülő kérdésekre.

A Házon kívül adásának rövid összefoglalóját az alábbi videóban nézheti meg. Ha a teljes riport érdekli, akkor megnézheti erre a linkre kattintva az RTL+ felületén.

#Híradó#Videó#Házon kívül#k. endre#bicskei gyermekotthon#nyomozás#rendőrség#ma

Címlapról ajánljuk