Híradó

Bíróság elé állt a K-vitamin-hiány miatt meghalt újszülött orvosa

Hujder ZoltánHujder Zoltán

2024. február 21. 17:46

Hamis tanúzás vádjával állt bíróság elé az a budapesti gyermekorvos, aki az ügyészség szerint csak papíron adott K-vitamint egy újszülöttnek. Miután a kisfiú meghalt, azt vallotta, hogy beadta neki a szert. A doktornő volt a háziorvosa annak az agárdi kisfiúnak is, aki 2013 áprilisában éhen halt. Abban az ügyben felfüggesztett börtönbüntetést kapott, de a foglalkozásától nem tiltották el. 

Előkészítő ülésre érkezett szerdán az a budapesti orvos, aki a vádirat szerint több rendőrségi kihallgatáson is hazudott. Egy 2013 első hetében agyvérzésben meghalt másfél hónapos kisfiú ügyében nyomoztak, és megállapították, hogy a csecsemő azért halt meg, mert születése után nem kapott K-vitamint. 

Az évekig tartó perben az egyébként oltásszkeptikus szülők végig tagadták, hogy ez miattuk történt. „Nekünk nincs semmi gondunk a vitaminosok ellen” – mondták akkor. 

A szülőket 2020 júniusában felfüggesztett börtönre ítélték. Ezután indult nyomozás a háziorvos ellen, aki az ügyészség szerint több vallomásában is hazudott.  

A doktornő az elmúlt években több oltásszkeptikus szülő gyermekét is kezelte. Ő volt a háziorvosa a 2013-ban éhhalált halt agárdi kisfiúnak is. Akkor is bíróság elé kellett állnia, mert azzal vádolták, hogy meghamisította a gyerek oltási könyvét. Az orvos mindent tagadott.

Az agárdi kisfiú ügyében 2022 novemberében jogerősen felfüggesztetett börtönbüntetésre ítélték, de az orvoslástól nem tiltották el. Az újabb ügyben, ha most elismerte volna tettét az előkészítő ülésen, már eltiltották volna.

Az ügyészség azt kérte, egy évre tiltsák el az orvosi foglalkozás gyakorlásától. Azonban ügyvédje szerint a bíróságtól nem kaptak meg minden iratot, így érdemben most nem lehetett döntést hozni. A tárgyalás májusban folytatódik.

#Híradó#Videó#Baleset-bűnügy#bűnügy#gyermekorvos#budapest#K-vitamin#hamis tanúzás#előkészítő ülés#halott#újszülött#top hírek

Címlapról ajánljuk