Híradó

Elengedheti a választások előtt a költségvetést a kormány, az ellenzék szerint osztogatásra készülnek

Velti LászlóVelti László

2024. január 28. 16:55

Növelné a költségvetés hiányát a pénzügyminiszter. Varga Mihály Sopronban azt mondta, emelkedne a munkanélküliség, ha az eredetileg tervezett 3 százalék alatt tartanák a deficitet. Ám Mellár Tamás közgazdászprofesszor, a Párbeszéd képviselője szerint választási osztogatásra kell a pénz a kormánynak. A piaci elemzők forintgyengüléssel számolnak a költségvetési fegyelem lazítása miatt. 

Gyorsított a drágulás, fékezett a forgalom. 2023-ban majdnem 16 százalékkal kevesebbet tankoltak Magyarországon, mint 2022-ben. Visszafogták költéseiket az autósok, miután lényegesen nagyobb lett az infláció, mint amennyivel a kormány tervezett. Például emiatt csökkentek az adóbevételek.

A kutak és a boltok kieső forgalma tavaly százmilliárdokkal rövidítette meg az államkasszát. Részben ennek hatására nagyjából 6 százalékra hízott a költségvetés GDP arányos hiánya. Pedig eredetileg 3 és fél százalékkal tervezett a kormány.

„Változatlanul fegyelmezett költségvetési politikát folytatunk, a bevételeket növelő intézkedésekhez a kiadásokat csökkentő lépések társulnak. Így az eredmények megőrzése mellett csökkentjük a hiányt” – vázolta az optimista jövőképet Varga Mihály másfél éve.

2024-re 2,9 százalékos deficitet fogadott el az Országgyűlés tavaly nyáron. Most csütörtökön a pénzügyminiszter viszont arról beszélt az Inforádióban, hogy ő idén is elengedné a hiánycélt. Azt mondta, különben gyengébben teljesíthet a gazdaság.

Egy hosszabb kifutást engedünk és azt mondjuk, hogy a 6 százalékból a 3 százalék alatti hiányt, azt majd csak 2025-re érjük el. Egyelőre ebben csak gondolkodás van. Nincs itt még kormánydöntés

– mondta a pénzügyminiszter.

Szombaton egy soproni konferencián ismét fegyelmezett költségvetési politikát ígért a miniszter. De úgy folytatta, hogy „a piac is inkább 4-4,5 százalékos hiányt” valószínűsít 2024-re. Azt mondta, „a munkanélküliség növekedésében jelentkezne,” ha 3 százalék alatt tartanák a deficitet.

A Párbeszéd képviselője viszont úgy számol, legfeljebb a vendégmunkások száma csökkenhet. Mellár Tamás szerint a Fidesz-KDNP népszerűségét növelhetik a lazítással a nyári önkormányzati és európai parlamenti választások előtt.  

A közgazdászok úgy mondják, hogy választási költségvetés, ami azt jelenti, hogy választási évben elengedik a költségvetési egyenleget, és engedik azt, hogy sokkal nagyobb hiány legyen. Nyilván valóan itt ilyen szociális jóléti kiadások, gazdaságélénkítő programok indulnak, amelyek mindenképpen rontják a költségvetésnek a pozícióját

– mondta a Híradónak Mellár Tamás.

A Portfólió szerint meginoghat a befektetők bizalma, ha valóban nagyobb hiányt enged magának a kormány.

A befektetői megítélése az országnak romlik. Ez jellemzően a forint gyengülésében szokott kiütközni, valamint ugye az állampapírkötvény hozamoknak, kamatoknak az emelkedésében. De már önmagában azzal, hogy magasabb lesz a hiány, magasabb adósságot is kell majd finanszírozni

– mondta Csiki Gergely a Portfolió makroelemzője.

Szombaton már több mint 388 forintot is kértek egy euróért. A nemzeti valutánk 3 havi mélypontra gyengült, és alulteljesített a régióban.  

#Híradó#Videó#Belföld#top hírek#elengedés#Gazdaság#költségvetési hiány#hiány

Címlapról ajánljuk