Híradó

Pest megyében is megújul az orvosi ügyeleti rendszer: gyermekorvos 40 kilométerre, a felnőtt ügyeletek 80 százaléka megszűnik

Major EszterMajor Eszter

2024. január 17. 17:14

Pest megyében is átalakul a háziorvosi ügyeleti rendszer februártól. A több mint 50 ügyeleti pontból csak 11 marad, ahol egész éjjel lesz ellátás, gyermek háziorvosi ügyelet pedig mindössze 3 városban lesz. Pomázról például 40 kilométert kell utazniuk a szülőknek, ha éjjel orvoshoz akarják vinni a gyereküket. Az orvosi kamara háziorvosi kollégiumának vezetője szerint egyre több helyen gond az is, hogy az ügyeletben lévő háziorvosokat küldik ki a mentővel sürgős esetekhez.

42 ezer ember ellátásáért felelt eddig a pomázi háziorvosi ügyelet. Ide jöttek a környező településekről is, például Csobánkáról, Ürömről és Budakalászról. Februártól ez a lehetőség megszűnik, pedig a polgármester szerint egy régóta és jól működő rendszerről volt szó.

Az ügyeleti hely kialakítása az teljesen megfelelő viszont a politikai döntés az az volt, hogy a járásközpontban kell kialakítani az ügyeletet, így ez el volt döntve

– mondta a Híradónak Leidinger István.

Jövő hónaptól, ha valakinek rendelési időn túl van szüksége orvosra, Szentendrére kell mennie.

Gyermek háziorvosi ügyelet pedig Vácon lesz. Ami 40 kilométerre van. 

Ez kocsival is nagyjából 40 perc, tömegközlekedéssel pedig több mint másfél óra. A polgármester szerint ez életszerűtlen.

„Egyszerűbb bemenni Budapestre és ott ellátást kérni egy kórházban.”

De az sincs sokkal közelebb. A Heim Pál Gyermekkórház például 30 kilométerre van.

Az egész 1,3 milliós Pest megyében 3 városban lesz házi gyermekorvosi ügyelet: Vácon, Érden és Cegléden.

Az Országos Mentőszolgálat közlése szerint a járási központba is vihetik a gyerekeket, de ott felnőtt háziorvos tudja csak ellátni őket. Emiatt aggódik a Híradónak nyilatkozó háziorvos.

„Elméletileg erre a mi szakvizsgánk feljogosít, viszont gyakorlatunk nincs, mert nappal csak 15 éven felülieket láthatunk el, és sajnos nincs módunk több hónapos gyerekosztályos gyakorlatra elmenni” – vázolja a helyzetet Sztranyai Anette, pomázi háziorvos

Pest megyében 51 felnőtt háziorvosi ügyeleti pontból mindössze 11 marad, ami éjjel is elérhető lesz.

Az orvosi kamara háziorvosi kollégiumának vezetője szerint nem csak ez a gond. Azt mondja, gyakori, hogy a sürgősségi ellátáshoz is az éppen ügyelő háziorvost küldik ki a mentőorvos helyett.

„Sokszor van olyan, hogy az SBO, tehát a sürgősségi kórházi osztály mellett alakítottak ki ilyen pontot. És akkor odajön érte a mentőautó és beül mint egy mentőorvos. Sajnos a hírek szerint nagyon gyakoriak az ilyen esetek” – mondja Keczéry Attila.

Szerinte a kamara kérésére a mentőszolgálat oktatást is tart majd a háziorvosoknak.

Az ügyeleti ellátás februártól Fejér megyében is megváltozik. Az átszervezésével kapcsolatban a mentőszolgálat megkeresésünkre azt írta: „az eddiginél jobb rendszert építenek”, vagyis február 1-től javulás lesz tapasztalható az ellátás színvonalában és a hozzáférésben is.

Hozzászólna?

#Híradó#Videó#egészségügy#orvosi ügyelet#háziorvos#gyermekorvos#pest megye#top hírek

Címlapról ajánljuk