Híradó

Negyvenezer forint pluszkiadást jelent egy átlagautósnak az üzemanyag jövedéki adójának emelése

Velti LászlóVelti László

2024. január 15. 16:53

Évi 40 ezer forintjába kerülhet egy átlagos családnak az üzemanyagokat sújtó magasabb jövedéki adó. Ezt a GKI számolta ki. Hétfőn 21 forinttal, két hete pedig 20-szal drágult a benzin és a gázolaj literje, miután a kormány az indokolt majdnem kétszeresével emelte az adót. Így a magyarok a románoknál, a lengyeleknél és a bolgároknál is több terhet fizetettnek, ha tankolnak.

Az áremelés gyorsult, a forgalom lassult a kutakon. Egy átlagos autós ma ezer forinttal drágábban tankolhatja tele az autóját, mint tegnap, illetve kétezerrel többért, mint néhány héttel ezelőtt.

Átlagosan 578 forintot kérnek a benzin és 606-ot a gázolaj literjéért az országban. A töltőállomások többsége a Mol-hoz igazította az áremelés ütemét. Először január elsején hárítottak át literenként 20 forintot az autósokra. A többit pedig ma.

A kutak jellemzően érvényesítették a mai napon ezt a 21 forintos áremelést

– mondta a Híradónak Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője.

Egy liter benzin ára már 153 forint jövedéki adót és 129 forint áfát tartalmaz. Összességében 41 forinttal több adót tavaly év végéhez képest. 

A tankolókra így nagyobb teher hárul, mint néhány más uniós tagállamban, például Romániában, Lengyelországban vagy Bulgáriában.

„A benzinnél 3-4, gázolaj esetében 5-6 tagországot is megelőz a nettó jövedéki adó mértéke” – hívta fel a figyelmet Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

A miniszterelnök korábban azt mondta, az adóról a pénzügyminiszter döntött. Majdnem kétszer olyan mértékben emelték a jövedéki adó, mint amennyit az uniós minimumszint indokolt. Ráadásul ezt Európa legmagasabb, 27 százalékos áfakulcsa terheli. És még a különadókat is az autósokra háríthatják a kutasok.

„Annyi addicionális indirekt adó, mint ami Magyarországon az üzemanyagkereskedelmet érinti, nem igazán található egyetlen európai uniós tagországban sem. Nem szabad elfelejteni, hogy a kiskereskedelmi különadó is gyakorlatilag további 3 százalékot jelent a nettó kiskerárakra” – mondta Grád Ottó.

A GKI szerint a kutakon hagyott pénz 60 százaléka az államkasszában landol. 

Azt mondják, egy átlagos családban majdnem minden hónapban kétszer tankolnak. Ezért nagyot nőhetnek a kiadásaik az adóemelés miatt.

„Ez önmagában éves 40 ezer forintos kiadást jelent egy átlag autósnak. Nyilván, aki többet használja az autó, annál ez az arány még nagyobb. Aki kevesebbet, annál kicsit kisebb, de átlagosan egy magyar háztartás ennyivel járul hozzá a költségvetés kiadásaihoz, többletként” – magyarázta Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

A mai áremelés után csak Szlovákiában maradt drágább a benzin, mint Magyarországon. Romániában már literenként 70, Szlovéniában és Horvátországban pedig 50 forinttal olcsóbb.

#Híradó#Videó#Gazdaság#benzin#gázolaj#jövedéki adó#rtl#top hírek#ma#üzemanyag#adóemelés

Címlapról ajánljuk