Híradó

Megszólalt a mentős a felvezénylésekről: Hülyének nézik a népet

Heer OrsolyaHeer Orsolya

2024. január 3. 18:44

Egy hónapra előre kijelölhetik a vidéki mentőállomásokon azokat a mentőegységeket, amelyek a fővárosban teljesítenek majd szolgálatot – ez is abból a vezető mentőtiszti levélből derült ki, amelyet kedden mutattunk be. A Híradónak nyilatkozó mentős szerint „ezek a felrendelések már nagyon régóta mennek”. A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége szerint nem ritka, hogy nyíregyházi, debreceni, győri mentősök dolgoznak a fővárosban. Az OMSZ szerint ehhez meg is van a szükséges pénz.

A Híradóban egy nappal ezelőtt mutattuk be az egyik megyei vezető mentőtiszt levelét, amelyből kiderült: „bármelyik mentőegység bármikor távolabbi területre, leginkább Budapestre vezényelhető”.  

Azt is írta az állomásvezetőknek, elképzelhető, hogy „a megyében havi szinten minden napra kijelölnek egy mentőegységet arra az esetre, ha rendkívüli felrendelést kér a Szolgálatvezető Főorvos” majd hozzátette: „ettől függetlenül akár napi több mentőegység is érintett lehet".

A Híradónak nyilatkozó mentős szerint a levél nem lepte meg a kollégáit.

Ezek a felrendelések már nagyon régóta mennek, már sajnos az ingerküszöbünket nem üti meg annyira, hogy emiatt nagy-nagy felháborodás lenne. Inkább mindenkinek ez a szomorú, hogy hülyének nézik a népet, hogy minden rendben van, aztán mi meg látjuk, hogy nem 

– fogalmazott.

Azt mondta, a fővárosba vezényelt vidéki mentőket két helyen is nyilvántartják. Induláskor a vidéki rendszerbe jelentkeznek be, majd budapesti egységként is regisztrálják őket. 

OMSZ: Nem igaz, hogy két helyen tartják nyilván

Az Országos Mentőszolgálattól azt írták: a mentőegységek szükség szerinti időszakos átvezénylése az életmentést szolgálja. 

Tagadják, hogy egy átvezényelt mentőegységet egyszerre két helyen, vidéken és a fővárosban is nyilvántartanának. 

Szerintük a statisztikának a dinamikus mentésirányítási adatokhoz ilyen módon nincs semmi köze. Azt is írták, hogy a mentőegységek betegek érdekében történő mozgatásához szükséges pénz rendelkezésre áll. 

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetségénél azt mondták: tapasztalatuk szerint nem ritka, hogy több mint 200 kilométerről is átvezénylik az egységeket. „Budapesten találkozni nyíregyházi, debreceni, győri, szegedi mentőegységekkel, (…) ez nem szokatlan dolog” – fogalmazott Lengyel Tibor, a szövetség elnöke. 

Kerestük az egészségügyért is felelős Belügyminisztériumot, hogy tudnak-e a mentőegységek kettős nyilvántartásáról, és nem tartják-e félrevezetőnek ezt a gyakorlatot, de adásunkig nem válaszoltak a kérdéseinkre.

#Híradó#Videó#Belföld#egészségügy#mentők#omsz

Címlapról ajánljuk