Híradó

Karsai Dániel az Év Embere 2023-ban az RTL nézői szerint

Serdült SzilviaSerdült Szilvia

2024. január 2. 17:42

Karsai Dánielre szavazott az RTL Híradó legtöbb nézője, így ő nyerte az Év Embere díjat. A gyógyíthatatlan beteg alkotmányjogász élete legnehezebb ügyén dolgozik, azt akarja elérni, hogy a magyar állam engedélyezze az aktív eutanáziát. Ezért fordult tavaly a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához. Karsai Dániel Híradónknak azt mondta, 2023 a legjobb éve volt.

Az Év Embere díjat a hétfő este lezárult szavazás után Kotroczó Róbert, az RTL hírigazgatója kedden adta át Karsai Dánielnek. Az RTL Híradó nézői őt választották az Év Emberének.

A 46 éves Karsai Dánielnél tavaly augusztusban ALS-t diagnosztizáltak. Ez a betegség gyógyíthatatlan, és azzal jár, hogy az izmokat mozgató idegsejtek elhalnak, így az izmok elsorvadnak. Azt mondja, méltatlan sors vár rá, ezt nem akarja megvárni. Magyarországon azonban a jogszabályok nem engedélyezik az aktív eutanáziát. Ő pedig ezt szeretné megváltoztatni. És elérni azt, hogy kulturált vita legyen a közügyekről.

2023 talán életem legjobb éve volt. Igen, azt mondtam életem legjobb éve, ami kifejeződik az ilyen elismerésekben is, mint amit önöktől kaptam, de ’24 még jobb lehet, és abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a szörnyű betegség dacára nekem csak izgalmas és érdekes dolog van még

– mondta a Híradónak.

Karsai Dániel arról is beszélt, mennyi célja van még és mennyi jó dolog történik a mindennapjaiban úgy is, hogy egy beszűkült fizikai térben él.

„Hála istennek az engem igazán kikapcsoló, szórakoztató dolgok jelentős része megmaradt. Nagyon sok időt töltök családtagokkal, barátokkal. Hogy ez nekik mennyire szórakoztató, azt mondják el ők, de nekem jó.”

Nagy beszélgetések, közös meccsnézések. Emellett rengeteget olvas, moziba és színházba jár.

„Színházba tudok, hát nem járni, de gurulni. Van segítségem hozzá és tényleg az is olyan, hogy a fizikai kényelmetlenség nem von le a színház élvezetéből.”

A tévé alatt pedig egyre gyűlnek a fontos tárgyak. A gyerekkori majmocskák, a régóta vágyott birodalmi lépegető, és mindazok az új dolgok, amiket az őket támogató emberektől kapott.

„A díványon szembe ülök ezzel a szekrénnyel, polccal és ott élem már az ébren töltött óráim 80, de lehet, hogy 90 százalékát, és ha csak fölpillantok a könyvből, ipadből, mikor mit olvasok, mindig ezt látom, és hihetetlen erőt adnak ezek a tárgyak és mutatják, hogy mennyi hihetetlen jó dolog volt és van az életemben."

Azt mondja, konkrét céljai vannak, és ameddig lehet, megy előre az úton.

Az életem  biztos, hogy értelmes és biztos, hogy emberhez méltó. Most még. Ha változik, akkor azzal majd szembenézek akkor.

Ügyében leghamarabb januárban dönthet a strassbourgi bíróság.

Az RTL Hírigazgatósága 2012 óta hirdeti meg Az Év Embere-díjat. A jelöltek között minden évben olyanok szerepelnek, akik a kereskedelmi csatorna hírműsorának szerkesztősége szerint kitartásukkal, emberségükkel vagy teljesítményükkel példát mutatnak.

 

#Híradó#Videó#Az Év Embere#szavazás#karsai dániel#top hírek#alkotmányjogász#aktív eutanázia#strasbourg#als

Címlapról ajánljuk