Híradó

Volt, akinél az ablakot is beverték a Nagymarosnál kisiklott vonat törmelékei

Debreczeni CsillaDebreczeni Csilla

2023. december 31. 15:51

Mintha földrengés lett volna, hatalmas robajt és rázkódást éreztek szombaton a nagymarosi vonatbaleset közelében élő lakók. Azt mondják, ijesztő volt a helyzet. A baleset előtti másodpercekben többen azt hallották, hogy nagyon gyorsan robog a szerelvény, amikor pedig elhaladt előttük, hatalmas csavardarabok zuhantak be a kertjeikbe. Az egyik ház konyhaablakát be is törte az egyik. Közben megérkezett a speciális daru a helyszínre, amivel elkezdték leemelni a sínekről a felborult és kisiklott tartályokat. Éjjel nappal dolgoznak a szakemberek, de várhatóan még napokig nem indulhat meg a vonatközlekedés ezen a szakaszon. 

A daru lassan emelte meg az egyik kisiklott többtonnás tartálykocsit. A speciális sárga szerkezetet még éjszaka elindították Szolnokról, a közeli házakból volt, aki észrevette, amikor megérkezett.

Hajnal 4-kor láttam egy ilyen kivilágított nagy tornyot, olyan volt, mint a vidámpark, a fénye, hát azt a daru volt az

– mondta Klíma Zoltán, aki pontosan ott lakik, ahol a kisiklott tartálykocsik.

A többi sínen maradt kocsit addigra elszállították, így szabad utat kapott a darusszerelvény. Előtte még megbontották a sínek felett futó felsővezetékeket, majd délelőtt munkába is állhattak a monstrummal. „A daru által visszaemelt vasúti kocsik közül, amelyek nem tudnak a saját kerekükön közlekedni, azokat vasúti teherkocsira, úgynevezett pőrekocsira fogják ráemelni, a visszaemelt járművek elvontatása szükséges ahhoz, hogy a szakemberek meg tudják állapítani a pálya milyen mértékben sérült és elkezdődhessen a helyreállítás” – mondta a MÁVINFORM sajtügyeletese, Váczi Viktor.

A baleset tegnap dél körül történt a nagymarosi állomás mellett. A közelben lakók azt mondják, ijesztő volt, amit tapasztaltak.

Ebédhez készülődtünk, olyan 12 óra 5-10 perc között volt és egy borzasztó nagy robaj, de borzasztó, úgyhogy a fenyőfa majd eldőlt, a könyvek majdnem lepotyogtak, olyan, mint egy földrengés olyan volt

– mondta Klíma Zoltán.

A férfi és felesége megijedt a baleset zajától, de másfél kilométerrel arrébb, a vasút mellett élők közül is többen hallották, hogy valami szokatlan történt. Egyikük ezt el is mesélte, de kérte, hogy ne mutassuk az arcát.

Bent voltunk a lakásban és azt hallottuk, hogy a szokottnál gyorsabban ment a vonat, nagyobb hangja volt. Rázkódott jobban a ház is

– mondta.

Hatalmas csavarok, rugók és anyák csapódtak náluk a fűbe, de ott nem találtak el semmit a fémdarabok, a szomszédjuk ablakát viszont betörte az egyik. 20-30 méterre a sínektől átszakította a szúnyoghálót, és kitörte a konyhaablakot. A házakhoz közeli sínek környékén a talpfák csavarjai sérültek, mindenfelé fémdarabok voltak. Valószínű, hogy a szerelvény egyik kocsija már korábban kisiklott és végigszántotta a sínek melletti csavarokat, amik kirepültek. A szerelvény a váltókhoz érve siklott ki teljesen.

A helyreállítás még napokig tarthat, a MÁV szerint amint felszabadul az egyik sínpár, azonnal elindítják a forgalmat.

#Híradó#Videó#Baleset-bűnügy#vonatbaleset#kicsúszott#tartálykocsi#nagymaros

Címlapról ajánljuk