Híradó

Sokaknak jól jön az új minimálbér, de az afölött keresők ne számítsanak ilyen nagy emelésre

Velti LászlóVelti LászlóFerenczi PéterFerenczi Péter

2023. november 17. 16:29

A dolgozók többsége kevesebb mint 10 százalékos fizetésemelésre számíthat, mert képtelenek többet kigazdálkodni a cégek – ezt a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára nyilatkozta az RTL Híradónak. Csütörtökön jelentették be, hogy a minimálbér 15 százalékkal nő már idén december elsejével. Ennek köszönhetően emelkedik a gyod, a gyed-plafon és várhatóan a home office támogatás is.

Az új minimálbért nézegeti Czifrák Ádám. Neki is jól jönne az emelés. Az átlagbért közelíti a fizetése, de azt mondja, átlag fölött kell dolgoznia érte.

„Egy gyulai szállodában dolgozok szakácsként. Mi még nem hallottunk a szállodán belül a fizetésemelésről, de szeretnénk, hogy megemeljék a fizetésünket” – mondja a férfi.

Csütörtökön jelentették be, hogy a minimálbér 23 ezer forinttal, havi nettó 177 400-ra, a szakmunkások bérminimuma pedig alig 20 ezerrel, majdnem 217 ezer forintra nő december elsejével. A nem minimálbéren foglalkoztatott dolgozók többsége viszont ennél kisebb emelésre számíthat jövőre a legnagyobb munkaadói érdekképviselet szerint.

Nem indokolt egy kétszámjegyű béremelési dinamikát fenntartani az ennek az évnek a recessziója után, és a jövő év 2-3 vagy 3-4 százalékos gazdasági bővülése ezt nem indokolja

– fejtette ki a Híradónak Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

A kormány szerint már nem esik a fizetések vásárlóereje. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter azt közölte, céljuk, hogy „a reálbérek jövőre 4-5 százalékkal nőhessenek”.

Ha ez sikerül, az átlagbér annyit érhet majd, mint tavaly.

Két év átlagában ez 2 százalékos reálkereset-növekedést jelent, tehát évi 1 százalékot. Ez praktikusan az érzékelhetetlen kategóriába tartozik

– mondta Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

Az emeléssel nőnek a minimálbérhez kötött ellátások is, ami további, nagyjából 1 millió embert érint. Például a tartósan beteg gyereküket otthon ápolóknak járó gyod több mint 31 ezer forinttal, havi nettó 240 ezerre nőhet, várhatóan januártól.

„A gyod összegét a költségvetési törvény határozza meg, ez 2023 évben a 2023 évre megállapított legkisebb munkabér összege. Ami azt jelenti, hogy hiába változik decembertől a minimálbér, az ellátás decemberben még nem, majd csak januártól fog emelkedni. A gyed esetében a maximális összeg nő, az már december elsejétől” – segít eligazodni Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna, az Adónavigátor Kft. adószakértője.

A gyed esetében csak a plafon nő, majdnem 37 ezer forinttal, havi nettó 280 ezerre. Azok kaphatnak nagyobb ellátást, akik szülés előtt a minimálbér legalább kétszereséért dolgoztak. Az úgynevezett home office támogatás januártól emelkedhet. A munkáltatók nagyjából 3 500 forinttal többel, majdnem havi 27 ezerrel járulhatnak majd hozzá – adómentesen – a távmunkában dolgozók otthoni internet, villany, illetve nyomtató használatához.

#Híradó#Videó#top hírek#Belföld#fizetésemelés#fizetés#pénz#minimálbér

Címlapról ajánljuk