Híradó

Rogán Antal megszólalt az orosz titkosszolgálatok magyarországi aktivitásáról

Vorák AnitaVorák Anita

2023. november 14. 17:14

Nem volt hajlandó válaszolni a titkosszolgálatokat felügyelő Rogán Antal arra, használják-e még a magyar szolgálatok az újságírók és ellenzékiek megfigyelésére is bevetett Pegasus szoftvert. A miniszter szerint bármit mondana erre, feljelenthetnék. Parlamenti meghallgatása után Rogán Antal az RTL Híradó kérdésére arról is beszélt, nemcsak Orbán Viktor vejének éttermét fogják állami pénzből hirdetni külföldön.

Ritka pillanat a magyar nyilvánosságban: Rogán Antal egy kamerákkal teli terembe lépett kedd délelőtt a Parlamentben. A miniszterelnök kabinetfőnöke sajtótájékoztatókat nem tart, interjúkat nem ad, és ő volt az egyetlen miniszter, akinek még a Tranzit fesztiválon elmondott beszédét sem közvetítették. Ma az éves munkájáról kellett beszámolnia a Parlament Gazdasági Bizottságában, így nem tudta elkerülni a sajtót. Az ülés után azt mondta, hogy neki már nem az a feladata, hogy szerepeljen.

Az én feladatom az, hogy a miniszterelnök munkáját szervezzem a miniszterelnöki kabinetiroda vezetőjeként. Azt gondolom, hogy éppen ezért a miniszterelnök nyilvánosságát kell elősegítenem


– fogalmazott újságírói kérdésre válaszolva.

Rogán Antal munkája ennél szerteágazóbb – ő irányítja például a kormányzati kommunikációt is. Az Európai Bizottság rendszeresen szóvá teszi, hogy az állami reklámköltések nem átláthatók, és a kormányhoz közel álló médiavállalatok jelentős állami forrásokból gazdálkodnak. Rogán Antal ma az RTL kérdésre azt mondta, hogy ezek kihelyezéséről nem a kormány dönt, hanem Balásy Gyula ezzel megbízott cégei. Rogán Antal szerint nekik egyetlenegy elvárásunk van, hogy

lehetőleg olyan portfoliót állítsanak össze, ahol az üzenet minden csatornán keresztül el tud jutni a magyar állampolgárok széles köréhez.

Arra a kérdésre, hogy mit tud Balásy Gyula, amit más nem, hogy ezt a feladatot csak ő végezheti, a miniszter annyit mondott, azt, hogy

ő nyerte meg az ezzel kapcsolatos nyílt közbeszerzési eljárást.

Nemrég a Momentum politikusa éppen a Karmelita előtti utcát lezáró kerítésnél forgatott, amikor több kormányközeli médium vezetője távozott onnan. Erről is kérdezték. Rogán Antal azt mondta: az, hogy mikor kivel találkozik, az ő dolga.

Hozzá tartozik a turizmus is. Ezért megkérdeztük arról: nem tartja-e összeférhetetlennek, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség nemrég Orbán Viktor vejének éttermét hirdette Amerikában állami pénzből.

Mi az összes olyan nevezetességet és éttermet népszerűsíteni fogjuk, amelyet a Michelein Guide ajánlásra alkalmasnak ítélte. Tehát azt gondolom, hogy azért, mert most éppen őket is ugyanilyennek ítélte

– mondta. Majd újabb kérdésre azt is elárulta, nem mindegyik hirdetés a New York Times-ban lesz majd. 

A miniszter irányítja a polgári titkosszolgálatokat is. A Direkt36 tavaly arról írt: egyre több az orosz diplomata Magyarországon, akik szakértők szerint hivatalos munkájuk mellett valószínűleg hírszerzőként is dolgoznak. Az orosz titkosszolgálatok magyarországi jelenlétéről is megkérdeztük a minisztert.

Rogán Antal szerint, ha azt nézzük, hogy melyik országban a legaktívabbak, akkor azt ne Magyarországon keressék, hanem az egyik szomszéd országban, de ennél sokkal többet nem mondhat, tette hozzá. Arról is kérdezték, hogy használják-e még a magyar szolgálatok az újságírók és ellenzékiek megfigyelésére is bevetett Pegasus szoftvert. Erre azt válaszolta:

ha erre a kérdésre bármit is válaszolna, akkor utána feljelenthetnék. „Úgyhogy inkább felejtsük el ezt a kérdését.”

Rogán Antal a miniszteri beszámolójában a digitális állampolgárság bevezetésről és arról beszélt, hogy a turizmusban a következő időszakban Hévíz és Tokaj fejlesztésére fog pénzt költeni a kormány.

Hogyan reagált a legfontosabb újságírói kérdésekre, itt megnézheti: 

#Híradó#Videó#Belföld#rogán antal#média#turisztika#Pegazus#orbán viktor#titkosszolgálat#kémek#ma#top hírek

Címlapról ajánljuk