Híradó

Undorító víz folyik a csapokból, a kormány szerint a rekonstrukció a „következő években, évtizedekben” indulhat

Hajdú OrsolyaHajdú OrsolyaFerenczi PéterFerenczi Péter

2023. október 18. 18:00

Kólaszínű, lárvákkal teli víz folyik a csapokból Berettyóújfaluban. A vízművek szerint a hálózatmosás miatt jelentkezik a probléma és az elszíneződött víz nem ártalmas, hiába gusztustalan. Szeghalmon is panaszkodnak a csapvízre, Monostorpályiban pedig fél évig kannákban hordják haza a vizet, mert a teljes vezetékrendszert korszerűsítik, annyira leromlott a vízminőség. A víziközmű szövetség átfogó fejlesztést sürget.

Színváltós a víz Berettyóújfaluban: sárgáról barnára változik. Van, hogy már-már kólaszínű a víz a lerakódásoktól, de kosszal és lárvákkal teli vízszűrőt és kifejlett kukacokat is videóztak a vízben a helyiek. Egy berettyóújfalui családanya a népegészségügyhöz fordult, mert azt mondja, egy éve zavaros időnként az ivóvíz.

„Felkerestem először az Országos Vízügyi Főigazgatóságot, ott természetesen nem tudtak segíteni, mivel a csőhálózatunkkal van a probléma, ami nem lett kitakarítva” – mondta a Híradónak Juhász Andrea.

A vízművek szerint hálózatmosás van, ezért más a víz színe. A Nemzeti Vízművektől azt írták, folyamatosan figyelik a víz minőségét és szerintük a helyenként előforduló elszíneződések esztétikai jellegűek, nem károsak az egészségre.

Üledék kavarog a vízben Szeghalmon is. Több békési településen is ihatatlan, undort keltő vízre panaszkodnak. Erről a Telex írt először.

Szinte undorral fürdök meg benne. A fehér ruhák besárgulnak ahogy kimosom őket

– panaszolja Fazekas Zsigmondné.

Itt is a csöveket mossák át – ezt mondta a vízmű a polgármesternek.

„Ez a mosatás elkezdődött a gerincvezetéken, amely szállítja erre a vizet, nyilván ez jött tovább és az elosztó hálózaton eljutott a lakossághoz – magyarázza Macsári József, Szeghalom polgármestere.

Monostorpályiban aki vizet akar, annak kannákkal kell vennie tartályokból. Az otthoni vizet tilos meginni, mert átépítik a hálózatot, hogy jobb minőségű legyen az ivóvíz. A helyiek beletörődtek, hogy fél évig kell kannában hordani haza.

A Magyar Víziközmű Szövetség szerint a településeken jelentkező problémák az elöregedő vezetékrendszerek miatt vannak. Fejleszteni kellene.

„A fejlesztéssel lecsökken a hálózati veszteség is, valamint jelentősen nőne az üzembiztonság, és azt is gondolom, hogy ezzel párhuzamosan a hálózatból fakadó vízminőségi problémák száma is lecsökkenhet – Kurdi Viktor, a szövetség elnöke.

A kormány is ezt mondta még áprilisban. Akkor az energiaügyi minisztériumra bízták, hogy álljanak elő javaslatokkal, köztük az egységes vízárak bevezetéséről. Kíváncsiak voltunk, hol tart a folyamat. A minisztérium válaszában azt írta, egy

nagyszabású rekonstrukciós programon dolgoznak, ami a következő években, évtizedekben indulhat.

 

#Híradó#Videó#Belföld#víz#vízmű#top hírek

Címlapról ajánljuk