Híradó

Hadházy szerint az Izraelben rekedt magyarok helyett a kormánytagokat vitték a honvédségi repülők, a külügy szerint csak hagytak időt kiérni a reptérre

Horváth NándorHorváth Nándor

2023. október 14. 17:50

Elérte az ötszázat a kormány által Izraelből kimenekített magyarok száma – számolt be róla a Külügyminisztérium. Hadházy Ákos szerint azért csak mostanra, mert több nap is kimaradt a mentőakcióból, a honvédségi gépek ugyanis Grúziába szállították a kormányt, ezért nem tudtak Izraelből evakuálni. Az RTL Híradónak nyilatkozó utasok közül volt, aki bírálta a kormányt a késedelemért. A külügy szerint első körben sokan önként döntöttek a maradás mellett, aztán pedig kellett időt hagyni arra, hogy mindenki kiérjen a repülőtérre Izrael egész területéről.

Ahogyan arról az rtl.hu is beszámolt, már meghaladta az ötszázat az Izraelből evakuált magyarok száma a harcok múlt szombati kitörése óta. Az első két nap alatt több mint 300 magyart sikerült kimenekíteni a honvédségi gépekkel, utána azonban több napon keresztül csak hajóval, vagy más repülővel tudtak kijutni azok a magyarok, akiknek egyáltalán sikerült.

A nehéz körülményekre panaszkodtak többen a csütörtök este a honvédségi repülővel Budapestre érkező magyarok közül is.

Nincsenek szavak arra, hogy létrejöhetett ez a repülőút, mert próbáltunk felszállni, de az összes repülőutakat lemondták a repülőtársaságok 

– mondta egyikük.

Az utasok többsége a zsidó közösségeknek köszönte meg a szervezést.

Orbán Viktor a héten Grúziában járt a magyar és a helyi kormány együttes ülésén. A miniszterelnök egy nappal azután érkezett az országba a honvédségi géppel, hogy a repülő elhagyta Izraelt, fedélzetén a kimenekített magyarok első csoportjával. Hadházy Ákos szerint ez a kormányzati utazás okozta, hogy sok magyarnak többet kellett várakoznia a kimentésre.

Csak napok múlva küldött a Külügyminisztérium vagy a magyar kormány repülőgépeket. Közben azt is tudjuk a nyilvános adatbázisokból, hogy ezek a repülőgépek máshová repültek. Ezek a repülőgépek vitték ki Grúziába egy kihelyezett kormányülésre a teljes kormányt és a miniszterelnököt

– mondta Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Szerinte árulkodó, hogy csak a kormányülés végeztével folytatták a magyarok légi kimenekítését. „A honvédségi repülőgépeknél elsődleges volt inkább a kormánytagok szállítása Grúziába, mint az Izraelben rekedt honfitársaink hazaszállítása” – mondta.

A Külügyminisztérium az RTL Híradó megkeresésére azt közölte: az első napokban sok magyar nem élt a felkínált lehetőséggel és önként döntött a maradás mellett. Később aztán mégis nagy számban jelentkeztek, hogy mennének. 

Az újabb akciót pedig biztonsági és logisztikai szempontok alapján időzítették és arra is időt kellett hagyniuk, hogy mindenki kiérjen a repülőtérre. 

A Híradónak nyilatkozó hazatérő utasok többsége azonban arról beszélt, hogy az utolsó napokat már mind a repülőtér közvetlen közelében töltötték, arra várva, hogy mikor indulhatnak.

#Híradó#Videó#izrael#háború#kormánygép#grúzia#ma#top hírek

Címlapról ajánljuk