Híradó

„Elég váratlanul ért, és tanácstalan vagyok” – megszólalt Szöllősi György elutasított vízumkérelméről

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 14. 19:38

A kormány képviseletében, nagykövetként utazott volna az Egyesült Államokba, és az utat is a Külügyminisztérium fizette volna – mondta az RTL Híradónak Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, miután elutasították a vízumkérelmét. Az amerikai nagykövetség azt írta, már figyelmezették a kormányt, hogy egyre gyakrabban kérnek diplomatavízumot olyanok, akik hivatalosan nem a kormánynak dolgoznak.

Idén 25. alkalommal gyűlnek össze a magyar focisták az Árpád-kupán, ezúttal az Egyesült Államokbeli Chicagóban. A jubileumi tornára Szöllősi Györgyöt is várták, azonban a Nemzeti Sport főszerkesztőjének most nem lesz lehetősége ott lenni, mert elutasították a vízumkérelmét.

Megmondom őszintén, elég váratlanul ért, és elég tanácstalan vagyok, mert nem igazán értem, hogy mi ennek a valódi oka. 

Pedig a vízumát a Külügyminisztérium kérelmezte. Szöllősi György ugyanis 2017 óta a magyar futball utazó nagykövete is, Áder János nevezte ki Szijjártó Péter miniszter előterjesztésére. Diplomata-útlevelet is kapott, most is azzal akart utazni.

Miután már hallani lehetett, hogy szigorúan bírálják el a vízumkérelmeket, éppen a hozzáértők, a diplomáciában jártas kollégák javasolták, hogy diplomatavízumot kérjünk, mert az a biztos, vagy az tűnt biztosabbnak. 

A kormány szerint az amerikai nagykövetség nem adott magyarázatot döntésre.

Az Egyesült Államok nagykövetsége az RTL Híradó kérdésére azt írta, hogy a konkrét ügyről nem adhatnak tájékoztatást. Hozzátették azonban, nemrég felhívták a magyar kormány figyelmét arra, hogy „egyre gyakrabban kérnek diplomatavízumot olyanok, akiknek nem egyértelmű a kormányzati szerepük”. Azt is hozzátették, hogy „az amerikai törvények értelmében diplomáciai vízumot csak külföldi kormányzati tisztségviselőknek lehet kiadni, olyan magánszemélyeknek nem, akik nem dolgoznak hivatalos kormányzati pozícióban”. Szöllősi György szerint ez az indoklás érthetetlen.

Éppenséggel a külügyminisztérium kérelmezte számomra a diplomatavízumot. Tehát teljesen egyértelmű kellett legyen, hogy a kormány képviseletében, kormánytisztviselőként próbálok utazni.

– Szöllősi szerint az utat is a külügyminisztérium fizette volna. 

#Híradó#Videó#top hírek#szöllősi györgy#nagyköveti státusz#Nemzeti Sport#főszerkesztő#egyesült államok#árpád-kupa

Címlapról ajánljuk