Híradó

Egy magyar fotós is van a bajba jutott amerikai barlangásszal

Horváth NándorHorváth NándorHorváth B. ÁdámHorváth B. Ádám

2023. szeptember 10. 17:32

Magyar orvosi bravúr egy kilométerrel a föld alatt! Kórházi körülmények között sem egyszerű műtétet hajtott végre a magyar mentőcsapat a törökországi barlangban rekedt amerikai kutatón. Ezzel sikerült stabilizálni az állapotát – mondta az RTL Híradónak a csoport vezetője. Közben kiderült: az amerikai kutatóval volt egy magyar fotós is, aki arról mesélt, milyen körülmények vannak a mélyben. A bajba került férfit közben elkezdték kiemelni a barlangból.

Már több mint egy hete zajlik a mentőakció egy törökországi barlangban, ahol ezer méteres mélységben rosszul lett egy amerikai kutató.

A mentésen 182 barlangi mentő dolgozik, köztük 29 magyar. A férfit vasárnapra sikerült 300 méterrel magasabbra hozni, így most olyan 700-720 méterrel lehet a föld alatt. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat vezetője az RTL Híradónak elmondta: azután kezdhették meg a kiemelést, hogy az elsőként leérő magyar orvos több mint ezer méteres mélységben végzett el transzfúziót a gyomorvérzésre panaszkodó amerikai kutatónál.

A magyar orvos teljesítménye azért is számít bravúrnak, mert ez a beavatkozás kórházi körülmények között is bonyolultnak számít, nemhogy 1000 méteres mélységben, egy barlangban.

Egy magyar fotós is volt vele

Közben kiderült, a rosszul lett amerikai kutató expedíciójában egy magyar fotós is részt vett.

Fotótúrán voltunk, de éjszakánként visszatértünk a táborba a mélyben. Ott vettük észre, hogy Mark rosszul van, de senki nem pánikolt és tudtuk mit kell tennünk

– mesélte Berentés Ágnes.

A fotós beszélt a barlangban tapasztalható körülményekről is.

Ez egy függőleges barlang, sok vízzel. Odalent csak 4 Celsius-fok van. Nagyon sok a függőleges tengely és a szűk átjáró. Ezek lesznek a legnehezebb területek a mentésben

– mondta a magyar fotós.

#Híradó#Videó#törökország#barlang#mentés#magyarok

Címlapról ajánljuk