Híradó

Saját magának szerzett vért, de így sem kapta meg a nevére leadott mennyiséget – állítja egy vérszegény beteg

Heer OrsolyaHeer Orsolya

2023. augusztus 29. 17:55

Kevesebb vért kapott egy vérszegény budapesti beteg, mint amennyire szerinte szüksége lett volna. A Híradónak nyilatkozó férfi azt mondta, saját magának kellett vért szereznie, de így sem kapta meg a nevére leadott mennyiséget. Úgy érzi, hogy kihasználták a közösségi oldalán közzétett felhívásának sikerét, és mások kapják meg a neki szánt vért.

Pap Balázs néhány napja egy Facebook-bejegyzésben keresett magának önkéntes véradókat. Vérszegénysége miatt került a budapesti Szent János kórházba. Azért kért segítséget, mert állítása szerint csak egy egység vért kapott, pedig háromra lett volna szüksége. 

Értsem meg, hogy nincs több, próbáljak szerezni magamnak

– ezt az orvosok mondták a férfinak Facebook-bejegyzése szerint. Pap Balázs segítségkérését végül csaknem 2500-an megosztották, és többen is irányított véradással adtak neki a szükséges vércsoportba tartozó nulla negatív vért. Végül összesen három egységnyi vért kapott, de szerinte ez csak az orvosi minimum volt.

„Szóvá tettem, hogy bizonyítottan tudom, hogy többen adtak le számomra vért és szeretném, ha még kapnék. Akkor azt állították a kórházban, hogy egyetlen véradás volt, ami megfelel az én vércsoportomnak, de ez az információ nem felel meg a valóságnak” – mondta az RTL Híradónak Pap Balázs.

Kerestük az Észak-budai Szent János Centrumkórházat, hogy miért nem kapott több vért a beteg, de nem válaszoltak a kérdéseinkre. Az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese szerint a budapesti férfi nem maradt ellátatlan. A férfi viszont úgy érzi, hogy a Vérellátó másoknak adja a neki leadott vért.

"Úgy érzem, hogy ha már nem tudják a lakosságot ilyen típusú vér adására buzdítani, kihasználták a lehetőséget, hogy ezzel a megosztással nagyon sok ilyen típusú vért tudtam szerezni a magyar egészségügy számára. De én ezt nem fogom megkapni, hanem ki tudja, ki kapja meg” – mondta.

Az országban jelenleg nincs vérhiány. A Vérellátó honlapja szerint a legtöbb vércsoportokból jelenleg négy-öt, vagy több napra elegendő készlet van. Igaz, nulla negatív vérből van a legkevesebb, jelenleg három napi mennyiség.

„A számok a nyári viszonylatokhoz képest azt gondolom, hogy közepesen jók, talán a várakozásnak megfelelő számokat mutatják” – mondta Váradi Mariann, a Magyar Vöröskereszt véradásszervezési szakmai vezetője.

Hogy mit mondott az esetről az RTL Híradónak az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese, kiderül a videóból.

#Híradó#Videó#egészségügy#top hírek#budapest#jános kórház#véradás#magyar vöröskereszt

Címlapról ajánljuk