Híradó

Hatmilliárd forintot találták a Fudan Egyetem alapítványánál, pedig még nem is működik

Szondi VandaSzondi Vanda

2023. augusztus 12. 19:08

6 milliárd forintnyi tőketartalékra, vagyis pénzre bukkant a Fudan Egyetemért Alapítvány beszámolójában Tompos Márton, a Momentum képviselője. Pedig a kampusz megépítésétől egyelőre elállt a kormány. Korábban több telket is átadtak az alapítványnak, azonban az ellenzéki politikus szerint egyik sincs a szervezet tulajdonában. A kormány érdemben nem válaszolt a Híradó érdeklődésére.

A IX. kerületben képzelte el a kínai Fudan Egyetem kampuszát a kormány, a területet egy 2021-es törvény szerint át is adta az akkor létrehozott Fudan Hungary Egyetemért Alapítványnak. 

Csakhogy a földhivatali tulajdoni lapok szerint az egymás melletti négy telek közül egyik sincs az Alapítvány tulajdonában. Kettő a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőé, kettő pedig a már megszűnt állami cég, a BMSK Zrt.-é – vette észre a Momentum szóvivője, Tompos Márton. 

Ő bukkant rá most arra is, hogy az alapítvány beszámolójában szerepel 6 milliárd forintnyi tőketartalék, magyarul pénz, miközben a kínai egyetem magyar kampuszának építését a kormány levette a napirendről. A momentumos képviselő éppen ezért többször is megpróbált utánajárni, miért nem szüntették meg az alapítványt, amelynek 2024 nyaráig nem kötelező számot adni a tevékénységéről.

Tompos nem érti, hogy ha az alapítvány a törvényben előírt ingatlanokat nem kapta meg, 

az egyetem pedig, amelynek az üzemeltetésére létrejött, nem is létezik, akkor miért kapott extra 6 milliárd forintot attól a kormánytól, amely szerint a projekt nincs napirenden. 

Ennek az egésznek az értelméről csak jövő nyáron kell beszámolnia az Országgyűlésnek.

Hogy addig mit csinál az alapítvány, azt az RTL Híradó több stábja is próbálta kideríteni. Többször is jártunk a székhelyként feltüntetett irodaházban, de senkit nem találtunk ott. Az alapítvány kuratóriumának elnöke, Csák János miniszter Tusnádfürdőn azt mondta, ez a mi hibánk. „Meg lehet őket találni, csak meg kell nézni a címtáblát. Ott vannak a – nem tudom – a hatodik emeleten, az az újságíró, aki odament, direkt nem akarta” – fogalmazott a miniszter.

A Híradó ezúttal is kereste a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványt, hogy megtudjuk, mivel foglalkoznak, ha az egyetem, ami miatt létrejöttek, nem épül meg, és honnan származik a 6 milliárd forint, de nem reagáltak. A Mandinernek azt írták: a beruházás helyett most az akadémiai fejlesztésre fókuszálnak. Kerestük a kormányt is, hogy megkérdezzük, miért nincsenek a törvényben meghatározott vagyonelemek az alapítvány tulajdonában, de érdemi választ nem kaptunk.

#Híradó#Videó#Belföld#Fudan#fudan egyetem#alapítvány#6 milliárd#Tompos Márton

Címlapról ajánljuk