Híradó

Kedden vége az élelmiszerárstopnak, van olyan termék, ami még olcsóbb is lesz

Vorák AnitaVorák Anita

2023. július 31. 17:51

Drágulni fog a cukor, viszont olcsóbb lehet a tojás és a liszt a boltokban holnaptól, miután augusztus elsejével megszűnnek a kötelező árstopok – ezt mondták a kereskedők képviselői az RTL Híradónak. Az eddigi árstopos termékeket a következő két hónapban csak beszerzési áron vagy az alatt árulhatják, így a vásárlók még mindig nem a piaci árakkal fognak találkozni. A kormány ellenőrzéseket ígér az indokolatlan áremelések kiszűrésére.

Másfél éve 249 forint a cukor a boltokban. A kormány tavaly év elején az egyre gyorsuló infláció miatt több alapvető élelmiszer árát rögzítette, majd bővítette is ezek körét. Voltak olyan termékek, például az árstopos UHT-tej, amikhez hónapokig alig lehetett hozzájutni. A tejet, a lisztet vagy a csirkemellet hétfőn lehet utoljára rögzített áron megvásárolni, mert augusztus elsejétől megszűnnek az árstopok. Az általunk meglátogatott budapesti és miskolci üzletekben mégsem volt roham ezekért. Volt, aki már korábban bevásárolt.

Az RTL Híradónak nyilatkozó vásárlók arra számítanak, hogy holnaptól drágábbak lesznek ezek a termékek a boltokban.

Az egymilliárd forintnál nagyobb árbevételű boltok azonban elsejétől sem árazhatják belátásuk szerint ezeket az élelmiszereket. A kormány előírta, hogy a következő két hónapban beszerzési áron kell adniuk az eddig árstopos termékeket, hetente kettőt pedig ennél is 15 százalékkal olcsóbban, a kötelező akciók keretében.

Azt merem mondani, hogy a termékek nagy részénél inkább árcsökkenést fognak a vásárlók tapasztalni, semmint áremelkedést. Ez annak köszönhető, hogy a beszállítók az elmúlt időszakban jópár termék átadói árát mérsékelni tudták

– mondta a Híradónak Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

Némiképp csökkenhet például a tojás ára a Tesco szerint. Ezt azzal magyarázták, hogy ennek az árát éppen akkor rögzítették, amikor a szezonális hatások miatt magasabban állt. Az üzletlánc holnaptól a csirkemellet is olcsóbban adja a rögzített árnál.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség szerint csökkenhet a liszt és a tej ára is. De van, ami biztosan drágább lesz.

„A cukor várhatóan drágulni fog, mert az a hatósági ár, amit 18 hónapon keresztül tartani kellett, az egy sokkal alacsonyabb beszerzési árhoz lett kötve, mint ami ma tapasztalható, és ami ma elérhető a kereskedelmi hálózatok nagy része számára

– magyarázta Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A kormány azt ígéri, hogy ellenőrizni fogják az árváltozásokat.

„A hatóságok nagy szigorral fognak fellépni abban az esetben, ha a multik úgy emelik az áraikat, hogy annak semmi alapja nincs” – közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.

További változás lesz augusztus elsejétől, hogy a boltokban a SZÉP-kártyákkal is lehet fizetni az élelmiszerekért.

#Híradó#Videó#Gazdaság#árstop#top hírek

Címlapról ajánljuk