Híradó

Hiába vonta vissza a hatóság az engedélyeket, a balatonföldvári önkormányzat ragaszkodik a strand közepére tervezett kikötőhöz

Boros KrisztinaBoros Krisztina

2023. július 12. 17:41

Visszavonta a kikötő építési engedélyét a hatóság, pedig már szinte teljesen el is készültek a vízbe felhúzott kőgátak. Balatonföldváron a strand kellős közepén építenének kikötőt 175 hajónak. Helyi civilek abban bíznak, hogy elbontják a már felépített gátakat, amelyek a fürdőzők elől veszik el a helyet. Az önkormányzat viszont inkább módosította a helyi építési szabályzatot, hogy maradhasson a kikötő a strand közepén.

Az elmúlt években negyvenezren jártak a balatonföldvári strandra nyaranta, most a kánikula ellenére alig lézengtek. Hogy ennek mi az oka – netán a kerítés, mögötte a hatalmas kövekkel feltöltött gátakkal –, nem lehet tudni. A településen a tervek szerint kikötő épül, a strand kellős közepén

175 hajónak lesz helye.

Egy, a Híradónak nyilatkozó nő szerint strandoló szerint a kikötő jó gondolat, csak ő a  strand szélére tenné, nem a közepére. Nemcsak az ő véleménye ez, hanem egy helyi civilszervezeté is. Ezért bíróságon támadták meg a kikötő építési engedélyét.

Hiába vonta meg a hatóság az engedélyeket, a balatonföldvári önkormányzat ragaszkodik a strand közepére tervezett a kikötőhöz
A Katasztrófavédelem is visszavonta a vízjogi engedélyt.


Normális embernek nem juthat eszébe, hogy kikötőt építsen egy strandra. A strand az strand, a kikötő meg kikötő


– mondta Herényi Károly, a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület elnöke.

A bíróság nekik adott igazat. Kétszer is. Hatályon kívül helyezte az építési engedélyt, nemrég pedig a Katasztrófavédelem is visszavonta a vízjogi engedélyt.

A helyi egyesület elnöke szerint jelenleg semmilyen engedélye nincs ennek a kikötőnek. Nem is volt, mert a bíróság visszamenőleges hatállyal a kiadás pillanatáig megsemmisítette.

Most annak a jogi lehetőségét keressük, hogyan lehetne ezt az építményt – ami engedély nélkül készült – visszabontatni és a strand eredeti funkcióját visszaállítani


– tette hozzá Herényi Károly.

Az önkormányzat azonban ragaszkodik a strand közepén a kikötőhöz, ezért inkább a helyi építési szabályzatot módosította gyorsan, rendkívüli ülésen. Ezt még több tucat hatóságnak jóvá kell hagynia, majd a Kormányhivatal dönt, hogy folytatódhat-e a munka.

Az ügyben a polgármester nem akart nyilatkozni. Azt írta a Híradónak, hogy

a beruházással szerinte a település csak nyerhet, mert turistákat vonz, munkahelyeket teremt és adóbevételeket hoz.

A polgármester szerint a fürdőzők is nyertek, mivel még egy sávot szabaddá tettek a parton. Ráadásul ezen a nyáron már belépőjegyet sem kell venni.

A Híradó megkereste a kikötőt építő céget is, de nem válaszoltak kérdéseinkre. A honlapjuk szerint az évekkel ezelőtt 1 milliárd 600 millió forintra becsült beruházás összegének több mint fele, majdnem 900 millió forint állami támogatás, amit pályázaton nyertek. Éppen ezért december végéig el kell készülniük a kikötővel, ha nem akarják visszafizetni a pénzt.

#Híradó#Videó#Belföld#top hírek#balaton#balatonföldvár#strand#JACHT#kikötő

Címlapról ajánljuk