Forgalmukat féltik a szállodák a SZÉP kártya szabályainak megváltozása miatt
2023. június 25. 19:05
Kiszámíthatatlan szezon elé néznek – erre panaszkodnak szállodások, miután a kormány a múlt héten bejelentette, hogy hideg élelemre is felhasználható lesz a SZÉP kártya augusztus elsejétől. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségénél veszteségtől tartanak és azt szeretnék, ha egy hónappal később vezetnék be a változtatást. Azt is javasolják, hogy korlátozzák a hideg élelmiszerre költhető összeget. A kormány erre a felvetésre nem reagált.
Még bőven akad szabad szoba nyárra a badacsonyi Hotel Bonvinóban, ahol a tapasztalatok szerint sokan az utolsó pillanatra hagyják a foglalást.
„Lényegesen visszafogottabb az érdeklődés a tavalyihoz képest” – mondta a Híradónak Nagy Miklós a szálloda igazgatója.
Itt SZÉP kártyával fizet a vendégek nagyjából 35 százaléka.
A június 19-i kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy augusztus elsejétől év végéig mósodítják a SZÉP kártyák felhasználást, és növelik a keretet is.
„Lehetővé tesszük a SZÉP-kártyák felhasználását a hideg élelemre" – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter
„Azt is lehetővé tesszük, hogy ebben az időszakban a munkáltatók a SZÉP-kártya keretet, amelynek a maximális összege 450 ezer forint, további 200 ezer forinttal megemeljék az erre vonatkozó kedvezményes szabályoknak megfelelően” – tette hozzá.
Az azóta megjelent kormányhatározat szerint alkoholon és dohányterméken kívül jóformán bármit lehet majd SZÉP kártyával vásárolni.
A Hotel BonVino igazgatója szerint a döntés miatt kiszámíthatatlan szezon elé néznek. Nagy Miklós azt mondja, érthető a segítő szándék, de a megvalósítás már kevésbé.
Azt gondolom, jó lenne más módon támogatni azokat a családokat, amelyekne erre feltétlen szükségük van, és nem ezzel a kártyával, aminek a célja elsősorban a pihenés és a kikapcsolódás.
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségénél attól tartanak, hogy az intézkedés veszteséget okozhat a hoteleknek, ezért levelet írtak Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek.
„Két apró javaslattal szerettünk volna élni, az egyik az, hogy az augusztus elsejei kezdést szeptember 1-jére, tehát a főszezon utáni időszakra mérsékeljék, a másik pedig, hogy lehetőség szerint 30-35 százalékon limitálják a SZÉP kártya felhasználásnak a hideg élelmiszerre költhető arányát” – mondta a Híradónak Flesch Tamás, a szvetség elnöke.
Kerestük a kormányt, hogy a szövetség javaslatára terveznek-e bármilyen változtatást. Erre nem reagáltak. Annyit írtak: a SZÉP-kártya keretének megemelése, valamint a felhasználás kibővítése számottevően növeli a családok vásárlóerejét, segíti a hazai turizmust, és hozzájárul a GDP növekedéséhez.