Híradó

Így néz ki Magyarország eddigi legdrágább stadionja

Luigits TamásLuigits Tamás

2023. június 17. 18:38

Átadták Magyarország legújabb és legdrágább stadionját, a 2023-as atlétikai világbajnokság helyszínét, a Nemzeti Atlétikai Központot. A beruházás az építkezés ideje alatt többször is egyre drágább lett. Az államtitkár az RTL Híradónak most azt mondta: bízik abban, hogy tartani tudják az utoljára megígért 246 milliárd forintos keretösszeget, de biztosat csak a vébé után mond. A világbajnokságot szervező cég vezérigazgatója szerint a sportesemény nyereséges lesz.

A Nemzeti Atlétikai Központot egy jelképes stafétával adta át az építőcég vezetője a sportért felelős államtitkárnak, aki tovább is adta azt a sportolóknak, majd közös futással avatták fel Magyarország legújabb, és egyben legdrágább stadionját.

A beruházás eredetileg 204 milliárd forintba került volna, de 2020 óta a költségek folyamatosan emelkedtek. 2022 októberében 238 milliárdnál tartottak. Akkor az építési és beruházási minisztérium államtitkára azt mondta, ennél már nem lesz drágább.

Azt gondoljuk, hogy ennek a költségszintnek elegendőnek kell lennie

– mondta tavaly októberben Csepreghy Nándor.

De nem lett elég. Decemberben már 246 milliárdra nőtt a keretösszeg, azóta viszont a politikusok már nem mondanak konkrét számot.

Augusztus 19-étől több mint 200 ország 2000-nél is több atlétája versenyez majd az új stadionban. A jegyek nagy részét már elővételben eladták, és abban bíznak, hogy a maradék is elkel. A világbajnokságot szervező cég vezérigazgatója azt mondja, maga a vébé nyereséges lesz.

70 milliárd forintos maximális költséggel számol a kormány az atlétikai VB tekintetében – e fölé biztosan nem mehetünk, ennyit visz el, de érdemes hozzátenni, hogy mennyit hoz, és 130 milliárdot hoz, tehát az az állításom, hogy hogy a VB kétszer annyi pénzt hoz, mint amennyit visz

– mondta a Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Németh Balázs, aki korábban az állami tévé hírolvasója volt.

Ebben persze a stadion 246 milliárdos ára nincs benne. A bevételi oldalba a jegyértékesítés, a közvetítési díjak, a több mint 40 ezer turista költései mellett beleszámolják az országimázs reklámértékét is.

A stadiont a vb után átalakítják.

A világbajnokság befejezése után a nézőtér alsó része marad majd meg, ahol a színes ülések vannak, a felső ideiglenes részt lebontják, és ott is futókört, illetve kerékpáros kört alakítanak ki, amelyet az ígéretek szerint bárki igénybe vehet.

A megnyitó alatt a stadion melletti téren is szerveztek családi programokat. Az eszközök egy része itt is megmarad, és a tér szabadidőparkként üzemel majd.

#Híradó#Videó#top hírek#Belföld#atlétikai vb#Nemzeti Atlétikai Központ

Címlapról ajánljuk