Híradó

Jelentősen nőnek a vonat-, távolságibusz- és HÉV-jegyárak – itt vannak a részletek

Ferenczi PéterFerenczi PéterBalogh ZoltánBalogh Zoltán

2023. június 11. 19:01

Elsősorban a rövidebb távolságokat érinti, az intézkedés júliustól várható – írta meg a Telex. A közlekedési minisztérium azt közölte, hogy a tarifarendszerben további változások is lesznek. Ugyancsak júliustól nem jár kedvezmény az automatákból vásárolt vonatjegyek után. 

A legnagyobb emelés a tíz kilométerig terjedő utazásokat érinti, ezeknél 250 forint helyett 400 forint lesz majd egy jegy, majd öt-öt kilométerenként mérséklődik az emelés. A szaktárca azt írta a lapnak, hogy további változások is várhatók, ezek azonban szerintük „nem drágulást, hanem a szolgáltatásokhoz való egyszerűbb és korlátlanabb hozzáférést biztosítják”. 

A Városi- és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke szerint a változásokkal jól láthatóan a vármegyebérleteket szeretnék versenyképesebbé tenni.

Júliustól országbérlettel is lehet majd helyjegyköteles kocsikban utazni, 300 forintos helyjegy megvásárlásával. Az IC pótjegy megszűnik, az Intercitykre szóló helyjegyek elővételben 650, az utazás napján 990 forintba kerülnek majd. Az automatákból vásárolt vonatjegyek kedvezményét is eltörlik, internetes vásárlás esetén pedig a kedvezmény 5 százalékra csökken. 

#Híradó#Videó#Gazdaság#vonatjegy#távolsági busz#hév#jegyek#áremelkedés

Címlapról ajánljuk