Híradó

Már csaknem ötezer tanár fontolgatja a felmondását

Barsi FanniBarsi Fanni

2023. június 7. 20:25

Érte meglepetés a szakszervezeteket a pedagógusok jogállását megváltoztató törvényjavaslat olvasása közben. Úgy látják, a parlamentnek benyújtott tervezet több pontjáról nem egyeztetett velük a Belügyminisztérium. Például arról, hogy lennének olyan tanárok, akik a vártnál jóval később kapnának fizetésemelést. Eddig csaknem 5000 tanár jelezte, hogy felmond, ha bevezetik a törvényt. A kormány szerint a javaslat alapozza meg a pedagógusok béremelését.  

Békés és nem túl békés demonstrációk is zajlottak tavasszal az úgynevezett státusztörvény bevezetése ellen, ami bírálói szerint növelné a pedagógusok terheit és csökkentené az autonómiájukat.  

A törvényjavaslat a parlament elé került: kedden este erről kaptak levelet a tanárok a Belügyminisztériumtól. Ebben a javaslat előnyeiről is írtak, például azt, hogy teljesítményalapú bérrendszert vezetnének be, ami a fiatal tanárok számára vonzó lehet, és hogy a pedagógusok több szabadnapot kaphatnak.

A PSZ alelnöke szerint a kormány párhuzamos valóságban él. 

Ebből a levélből az tűnik ki, hogy minden a legnagyobb rendben van és minden csudaszép 

– fogalmazott Gosztonyi Gábor.

A minisztérium hosszan egyeztetett a javaslatról a szakszervezetekkel és több érdekvédelmi szervezettel. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint így is érte őket meglepetés a törvényjavaslat végleges szövegét olvasva. 

Például az, hogy a vártnál jóval később, utólag kapnák meg a fizetésemelést azok a pedagógusok, akiknek az új bérrendszer miatt emelkedik a bére.  

Eddig 5000 pedagógus jelezte egy online petícióban, hogy a pálya elhagyását fontolgatja, ha bevezetik a törvényt. Szerdán Pilz Olivér, a Tanítanék mozgalom alapítója is letétbe helyezte a felmondását.

A Momentum aláírásgyűjtésbe kezdett a törvényjavaslat ellen. Kezdeményezik, hogy Magyarország csak akkor kapja meg az uniós támogatásokat, ha a tanárok és diákok 3 legfőbb követelését beemelik a feltételek közé: az azonnali 50 százalékos béremelést, a státusztörvény eltörlését és egy átfogó oktatásügyi reform kidolgozását.

A kormány a Híradó megkeresésére azt írta: a törvényjavaslat alapozza meg a pedagógusok béremelését, ami akkor kezdődhet meg, ha Brüsszel kifizeti a Magyarországnak járó uniós forrásokat. Úgy látják, a baloldal politikusai azért dolgoznak, hogy ez ne történhessen meg.

A törvényjavaslatról akár már a jövő héten tárgyalhat az Országgyűlés.

#Híradó#Videó#Belföld#oktatás#pedagógusok#státusztörvény#pdsz#PSZ#petíció

Címlapról ajánljuk