Híradó

„A kanapé megmozdult alattam” – Magyarországon is érezni lehetett, ahogy Romániában megremeg a föld

Serdült SzilviaSerdült SzilviaFerenczi PéterFerenczi Péter

2023. június 7. 19:05

5,1 -es erősségű földrengés volt kedd este fél nyolckor Románia nyugati részén a magyar határ mellett. Arad megyében hatalmas téglák estek le a házakról, kémények dőltek le, autók sérültek. A földrengés olyan erejű volt, hogy sokan érezték Magyarországon is.

Arad belvárosában régi bérházak sérültek meg a földrengésben. Hatalmas tégladarabok estek le róluk, a lakók az utcára rohantak. Egy boltban sorra hullottak a termékek a földre a rázkódás erejétől, autók sérültek meg. 

Az Arad Megyei Tanács már kedd este elkezdte számba venni a károkat. A tanács igazgatója szerint a földrengésben senki nem sérült meg, és az anyagi kár sem jelentős. „Aradtól 5 kilométerre egy községben megszakadt néhány órára az áramszolgáltatás. 15 kilométerre, Gyorokon pedig több kémény leesett a háztetőkről, illetve több háztető megrongálódott” – mondta Andó András.  

Magyarországon is érezni lehetett a földrengést, a szeizmológiai obszervatóriumnál rengeteg bejelentést kaptak. „Főleg az ország délkeleti részéről. Szeged, Békéscsaba, de akár még Budapestről is, Győrből, Pécsről, hogy a csillárok kilengtek” – ismertette Fodor Csilla szeizmológus.

Békéscsaba kertvárosi részén volt, ahol a csillár, volt, ahol a kanapé rengett.

Néztem a sorozatomat, feküdtem az ágyon és mellettem a kutya. Hát mit csinál már itt ez a kutya, mondom, fölborít ágyastól, de nem a kutya volt, az meg sem mozdult, hanem az ágy, mintha alul lett volna valami és nyomja föl

– mondta a Híradónak egy helyi, Kis Mária.

Azt mesélik, alig egy percig tartott.

Telefonálás közben hallottam egy zajt kint, minthogyha a roló lecsúszott volna a szomszéd lakásban, és utána ahogy ültem a kanapén, a kanapé alattam megmozdult, elég intenzíven

– tette hozzá Kovács Miklósné.

Májusban már volt két kisebb földrengés Arad mellett, előrengések. Az Arad Megyei Tanács igazgatója szerint elképzelhető, hogy a keddi rengést újabbak követik majd.

#Híradó#Videó#Belföld#földrengés#románia#Arad#békéscsaba#győr#pécs#szeged#szeizmológia#top hírek

Címlapról ajánljuk