Híradó

Rengeteget kerestek Matolcsy Ádám és barátai a Nemzeti Bankon, miközben annak vesztesége elérte a 400 milliárd forintot

Tárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2023. június 5. 19:00

A Magyar Nemzeti Bank több százmilliárd forintos vesztesége ellenére is nyereségesek lettek tavaly a jegybank rendszeres partnerei. A bank székházát felújító holding több mint 13 milliárdos profitot ért el tavaly, míg a jegybank kommunikációját végző cég 3 milliárdos árbevétele mind a Nemzeti Banktól érkezett. Jól ment Matolcsy György fiának bútorcége is, Matolcsy Ádám 300 millió forint osztalékot vett fel a cégből.

Csak a ponyvára került dekoráción látható a Magyar Nemzeti Bank díszes székháza. Egy közeli lakóház tetőteréből készült fényképen látszik, hogy a műemléki épület belső terei szinte teljesen eltűntek.

A Magyar Nemzeti Bank székházát 2021-ben kezdték el felújítani és a tervek szerint a jegybank alapításának 100. évfordulójára, 2024-re lesz kész. A megbízási szerződés szerint a kivitelező 54 milliárd forintért végzi el a munkálatokat.

Ez a kivitelező a Raw Development Kft., amelynek tulajdonosa Somlai Bálint. Ő a jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak a barátja. A cég árbevétele ugyan tavaly az egy évvel korábbinak a fele, profitja pedig az egyötöde lett, ám a céget tulajdonló holding, a Somlai Invest tavaly jelentősen növelte a profitját, 8,6 milliárdról 13,6 milliárd forintra. Osztalékot viszont nem vettek ki.

Somlai Bálint volt az, akit egy különleges luxus sportautóval fotózott le a Direkt36 munkatársa tavaly Budapesten.

„Egy kerekének az ára a kerékcsavarokkal együtt körülbelül 7 millió forintba kerül" – ezt mondta áprilisban a tényfeltáró lap munkatársa Házon kívül című műsorunknak.

Matolcsy Ádám másik barátja, Száraz István pedig a jegybank kommunikációs feladatait látja el. 

Cége, a Frank Digital tavaly gyakorlatilag teljes árbevételét 3,3 milliárd forintot a jegybanktól kapta. Ennek 20 százaléka, 718 millió forint volt a tiszta nyereség.

A K-Monitor korrupcióellenes civil szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy tavaly a jegybank ezeket a költéseket mintegy 400 milliárd forintos veszteség mellett finanszírozta.

Most, hogy veszteségessé vált a jegybank, továbbra is ezekhez az üzleti körökhöz folyik a nyereség és nagy kérdés az, hogy egyébként 2024-ben a költségvetésből fogja-e a kormányzat kompenzálni a jegybankot

– mondta a Híradónak Merényi M. Miklós, a K-Monitor munkatársa.

A jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám cége, a Balaton Bútor az MNB által felújított egykori Postapalota bútorozását végezte. Profitja tavaly az előző évi duplája, 300 millió forint lett, ezt Matolcsy György fia osztalékként ki is vette a cégből.

A jegybank ma nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy a tavalyi veszteségük miatt szükség lesz-e takarékossági intézkedésekre, és hogy a székházuk felújítása várhatóan fog-e drágulni.

#Híradó#Videó#Gazdaság#matolcsy györgy#magyar gazdaság#top hírek#magyar nemzeti bank#mnb

Címlapról ajánljuk