Híradó

Minden állami tulajdonú kastély magánkézbe adható lenne a benne lévő a képekkel és bútorokkal együtt, még közcélokra sem kellene használni őket

Hujder ZoltánHujder Zoltán

2023. június 5. 18:47

Nemcsak az ingatlant, de a benne lévő bútorokat vagy festményeket is ingyen megkaphatják azok, akik sikerrel pályáznak az állami kastélyok tulajdonjogára. Ráadásul csak azokat az épületeket kell majd továbbra is közcélra használni, amelyekben az átadáskor működik például múzeum. A Momentum szerint több kastélyt szándékosan zárhattak be, hogy magáncélra használhassák majd azokat az új tulajdonosaik.

Csepreghy Nándor, az Építési és Közlekedési Minisztérium parlamenti államtitkár és miniszterhelyettese korábban azt mondta: magántőke kell a felújított állami kastélyok üzemeltetéséhez.

A magyar állam közpénzből felújította ezeket a kastélyokat, akkor hogyan hozhatók ebbe privát források ezeknek a kastélyoknak az üzemeltetésébe

– fogalmazott.

Ezért javasolta Lázár János minisztériuma azt, hogy ingyen adják magánkézbe az állami tulajdonú kastélyok egy részét. A Miniszterelnökség vezetője a Híradó kérdésére március végén még arról beszélt: azért kellenek a magántulajdonosok, hogy hatékonyabban lehessen közcélokra hasznosítani az épületeket.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a korábban azt mondta, az épületek funkciójával kapcsolatban, hogy 

ha valami múzeumként szolgál, akkor ugyanúgy nyitva kell tartani, és ugyanazt a közcélt ugyanabban a formában kell szolgálni.

Az új javaslat máshogy szól

Az eredeti törvényjavaslat 12 kastélyt, közöttük a pécelit jelölte ki magánkézbe-adásra, az új javaslatban azonban nem szerepel ilyen lista. Azaz minden állami tulajdonú kastély magénkézbe adható. Sőt, a jövőben csak azokat kell közcélokra hasznosítani, amelyekben jelenleg is közgyűjtemény működik. A péceli kastélyt azonban nem sokkal a törvényjavaslat megszületése előtt bezárták.

A Momentum szerint nem véletlenül zártak be több kastélyt a törvény elfogadása előtt. Bedő Dávid képviselő szerint lehetséges, hogy a bezárások annak érdekében történtek, hogy

rá tudják fogni, hogy semmilyen közfeladatot nem lát el.

Az országgyűlés elé még be sem nyújtott törvényjavaslat értelmében ráadásul nemcsak a kastélyokat, de a bennük lévő ingóságokat, így a bútorokat vagy festményeket is ingyen átadhatják magántulajdonosoknak, kivéve, ha ezek a kastélyban működő múzeum vagy közgyűjtemény részét képezik.

Hétfőn a Híradó kérdéseire a kormány azt közölte: nem ingyen adják a kastélyokat, mert cserébe azok példaértékű fejlesztését és üzemeltetését várják el. Hozzátették: a törvénytervezet társadalmi egyeztetése és a parlamenti viták során a minisztéroum minden kérdésre választ ad majd.

Április közepén egyébként Lázár János arról beszélt: a kastélyokat nagy cégek, például a Mol, az OTP vagy a Richter kaphatná meg az államtól. Az OTP és a Richter nem zárkózna el ettől.

#Híradó#Videó#top hírek#Belföld#kastély#állami tulajdon#pályázat#bútorok

Címlapról ajánljuk