Híradó

Hét hosszú hétvége is lehet 2024-ben

Velti LászlóVelti LászlóBlaschek KárolyBlaschek Károly

2023. május 29. 18:53

Ritka sok pihenőnap járhat jövőre a dolgozók többségének: hét hosszú hétvégére és két szabad szerdára számíthatnak. Ráadásul hat egymást követő napot tölthetnének otthon a karácsonyi héten – a Gazdaságfejlesztési Minisztérium friss tervezete szerint. Lenne ugyanakkor három olyan szombat is, amikor dolgozni kellene. A munkáltatók vizsgálják, hogy tudják-e támogatni a javaslatot.

A családok egy része kirándulással zárta a pünkösdöt. Legközelebb öt hónap múlva lesz hosszú hétvégéje a dolgozóknak, mert október 23-a hétfőre esik. Az ideinél kedvezőbb lesz a 2024-es naptár. Hét hosszú hétvége járhat az általános munkarendben dolgozóknak, illetve két szabad szerda – az egyik május elsején, a másik pedig október 23-án. Ez derült ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium friss javaslatából. A Pénzcentrum elemzője szerint érdemes minden korábbinál hamarabb tervezni a jövő évi szabadságokat.

A saját főnökünkkel, a saját kollégáinkkal is nyilván időben kell majd egyeztetni, hogy ha ennyi szabadnap és munkaszüneti nap, illetve hosszú hétvége van, akkor ki hogyan tervezi kivenni a szabadságát. Nagyon sokan vannak ugyanis olyanok, akik a hosszú hétvége előtt vagy akár után még rendes munkavállalói szabadságot is kivesznek

– mondja Reichenberger Dániel.

A kormány egyetlen hétfői munkanappal tervezi a jövő karácsonyt. Hat egymást követő pihenőnapot adnának a dolgozóknak. Szokatlan módon december 24-én keddre, illetve 27-én péntekre is. Ez segítheti a turizmust és a vendéglátást, ám visszafoghatja a termelést a munkáltatók szerint. Úgy számolnak, van még idő mérlegelni a kormány javaslatát. A törvény szerint október végéig kell meghozni a döntést. A kormány a honlapján azt írja, az észrevételeket 2023. június 3-ig várják a jövő évi beosztással kapcsolatban.

Az RTL Híradó hétfőn megkérdezte, miért adnának hat egymást követő pihenőnapot jövő karácsonykor, de nem válaszoltak. Azt közölték, a végleges döntésről időben tájékoztatni fogja a kormány a közvéleményt.

A dolgozóknak három szombaton kell majd dolgozniuk 2024-ben, augusztus 3-án és december 7-én, illetve 14-én, hogy pótolják a hosszú hétvégék miatt kieső munkanapokat.

#Híradó#Videó#Belföld#pihenőnap#munkaszünet#hosszú hétvége

Címlapról ajánljuk