Híradó

Jó állapotú felszerelés, leletek, személyes adatok hevernek a tavaly bezárt kőbányai Egészségház romos épületében

Heer OrsolyaHeer Orsolya

2023. május 28. 17:56

Súlyos adatvédelmi problémákat vet fel a Társaság a Szabadságjogokért jogásza szerint, ahogy a bezárt kőbányai Egészségházban tárolják a régi leleteket. A tavaly bezárt épületben többfelé a földön hevernek a röntgenfelvételek, ez egy Facebook-csoportba feltöltött fotókból derült ki. A TASZ jogásza hangsúlyozta, az ügyben az Adatvédelmi Hatóságnak is vizsgálatot kellene indítani. A Híradó által megkérdezett egészségügyi szakember szerint a régi szakrendelőben tárolt, jó állapotú kórházi ágyakat is lehetne hasznosítani.

Tavaly júniusban került végleg lakat a kőbányai Egészségházra. A ma már romos épület hét évtizedig működött szakrendelőként. Volt itt tüdőszűrés, fogászat, szemészet, de sebészeti ellátás és reumatológia is. Bár az épület hivatalosan zárva van, az elmúlt hónapokban mégis többen bejutottak.

Jó állapotú kórházi ágyak, padlón szétszórt röntgenfelvételek, egészségügyi műszerek – így néz ki belülről a volt Egészségház. A képeket egy nyilvános Facebook-csoportba töltötték fel. A hozzászólók között volt, aki az egészségügyi adatai miatt aggódott, mások a még használható egészségügyi eszközöket vásárolnák meg.

„Biztos van olyan alapítvány, amely szívesen venné és felhasználhatóak lennének otthoni betegápolásban” – mondta a Híradónak Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász.

A Híradó által megkérdezett szakértő szerint 

a képeken látható kórházi ágyakhoz hasonló elektromos ágyakat használtan ma körülbelül 200 ezer forintért lehet megvásárolni.

Rékassy Balázs azt mondja, az egészségügyben mindig szükség van a jól használható eszközökre, ezekkel most az Országos Kórházi Főigazgatóság gazdálkodik.

A túlzott centralizáció egyik átka, hogy ha túlságosan centralizálunk valamit, akkor a nagy bürokráciában elveszik az érték. Pedig biztosan van olyan, ahol ezeket még tudnák használni

– magyarázta Rékassy Balázs.

A földön heverő régi leletekről és egészségügyi dokumentációkról készült fotókat megmutattuk a Társág a Szabadságjogokért jogászának is. Takács Ádám a felvételek alapján több ember adatait is azonosítani tudta.

„Ezeket az adatokat az érintett kikérheti a kórháztól, a kórház viszont nem fogja megtalálni, hiszen egy melléképületben, vagy egy üres épületben hevernek a földön. Ez mindenképp súlyos adatvédelmi probléma gyanúját veti fel” – figyelmeztet.

A jogvédő szerint 

az ügyet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak is vizsgálnia kellene.

„Az új kórház, amelyik átvette ezt a feladatot, ha ez neki tudomására jut, akkor egyrészt ezeket az adatokat el kell zárnia mások elől, másfelől pedig arra is szükség lenne, hogy ezt bejelentse a hatóságnak, és a hatóság meg fogja állapítani, hogy ott voltak ezek az adatok őrizetlenül és ebből bírság lesz” – mondja Takács Ádám

A TASZ jogásza szerint nem kizárt, hogy akár több milliós büntetést is kiszabhat a hatóság.

Kerestük Kőbánya polgármesterét, hogy megtudjuk mi lesz a sorsa az itt tárolt eszközöknek, ahogy azt is szerettük volna megkérdezni, hogy adatvédelmi szempontból biztonságosnak tartja-e a régi leletek tárolását. De a fideszes D. Kovács Róbert nem válaszolt a kérdéseinkre.

#Híradó#Videó#egészségügy#adatvédelem#személyes adatok#top hírek

Címlapról ajánljuk