Híradó

Nem véletlenül nem mondott le másfél évig a végrehajtói kar elnöksége, egy hangfelvétel szerint utasíthatták őket

Litauszky BalázsLitauszky Balázs

2023. május 26. 18:22

Utasíthatták a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökségét, hogy ne mondjanak le a Schadl-ügy kirobbanása után – ez egy hangfelvételből derül ki, amit Hadházy Ákos független képviselő hozott nyilvánosságra. A felvételen egy korábbi elnökségi tag arról beszél, nem indokolták meg nekik, hogy miért csak most kellett visszaadniuk a megbízatásukat. Az is elhangzik, hogy a tisztújításkor kikötötték a választmánynak, hogy kiket kell megszavazniuk. Hadházy Ákos feljelentést tesz. Se a végrehajtói kartól, se a kormánytól nem kaptunk választ kérdéseinkre.  

2021 novemberében fogták el a reptéren a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar akkori elnökét és feleségét. A korrupciós ügyben azóta a tárgyalás is elkezdődött. Schadl György és az elnökség mégis csak másfél év elteltével, egy hónapja mondott le.

Gulyás Gergely minisztert április elején kérdezték a kormányinfón arról: miért nem módosítanak a törvényeken, hogy ne lehessen a végrehajtói kar elnöke olyan, aki letartóztatásban van.

„Ugyan az is egy jogos felvetés, hogy miért nem módosítunk a törvényen, de azért ezt megelőzi azt, hogy a kamara dönthetne ilyenkor úgy, hogy az elnököt visszahívja és új elnököt választ” – válaszolt Gulyás.

Egy most nyilvánosságra került hangfelvétel alapján a képlet mégsem volt ennyire egyszerű.

 A felvételt Hadházy Ákos független képviselő tette közzé Facebook-oldalán. Azon szerinte a végrehajtói kar korábbi elnökségi tagja beszél egy értekezleten arról, miért nem mondtak le másfél éven át.

Mindig felmerült, hogy mikor, miért nem mondtunk le akkor, miért most? Tehát itt semmi nem véletlenszerűen történt az elmúlt másfél évben. Tehát az, hogy mi most lemondtunk, és miért éppen most, ez azért van, mert most kellett lemondani

– hangzik el a felvételen

A hangfelvételen ekkor valaki megkérdezte, hogy sejtettek-e valamit, hogy miért nem kellett lemondaniuk másfél éve.

– Nem, akkor kifejezetten kérték, hogy ne.

– Ezt értjük, mert nyilván nem a ti döntésetek volt, hogy…

– Nem, nem volt ez így megindokolva.

Egy küldött pedig arról beszélt, konkrétan megmondták nekik, hogy kit kell megválasztani az új elnökségbe.

Elég erőteljesen adták tudtunkra ezen a választmányi ülésen, hogy milyen öt névvel kell kalkulálnunk és kit szeretnének az elnökségben látni.

Hadházy Ákos szerint nem ez az egyetlen törvénytelenség az ügyben.

„Nyilvánvalóan nincs olyan entitás ebben az országban, aki törvényesen megmondhatta volna, hogy a végrehajtói kar tagjai mikor mondjanak le, vagy mikor ne mondjanak le. Ez alapján a hangfelvétel alapján feljelentést fogok tenni hivatali visszaélés és befolyással üzérkedés bűntettének gyanúja miatt” – mondta a Híradónak a független képviselő .

Kerestük a kormányt és a végrehajtói kart is, hogy ki utasíthatta az elnökséget és a választmányi tagokat, de egyik helyről sem kaptunk választ.

A csütörtöki zárt ülésen tartott tisztújításon egyébként épp azt az öt embert választották meg, akikre a hangfelvételen is utalnak. 

 

#Híradó#Videó#végrehajtók#végrehajtói kar#hadházy ákos

Címlapról ajánljuk