Híradó

„A létra hiánycikké vált a határ menti településeken ” – semmilyen visszatartó ereje nincs a határkerítésnek a csempészek mellé kirendelt ügyvéd szerint

Horváth NándorHorváth NándorMoskovics JuditMoskovics Judit

2023. május 24. 18:46

Az embercsempészek szabadon engedésével ismét nőni fog a csempészet a déli határon – mondta egy ott szolgált egyenruhás. Szerinte a most elengedett bűnözők több mindent megtesznek majd, hogy ne kapják el őket újra. Egy csempészek mellé kirendelt ügyvéd pedig azt mondta, hogy a déli határkerítés szinte semmilyen visszatartó erőt nem jelent. Arról is beszélt: egy-egy embercsempész csak az elítéléséig milliókba kerül az államnak.

„Saját szememmel láttam, hogy ez egy komoly építmény, a világ bármely országa megirigyelhetné” – mondta annak idején Orbán Viktor miniszterelnök a déli határkerítésről, amely 8 éve áll, és amelyről a kormány évek óta hangoztatja, hogy ennek köszönhetően védik meg egész Európát a menekültáradattól.

Mégis az elmúlt években a Belügyminisztérium hivatalos tájékoztatása szerint is több mint kétezer embercsempészt fogtak el Magyarországon, és csuktak börtönbe. Egy ezekkel az ügyekkel foglalkozó kirendelt ügyvéd – aki azt kérte, hogy ne legyen felismerhető – a Házon kívülnek most azt mondta: a kerítés korántsem olyan hatékony.

„A kerítés az szinte jelentéktelen ebben az esetben. És ezt annak alapján mondom, amit a gyanúsítotti jegyzőkönyvekben olvasgatok, mert a módszer mindig ugyanaz. 

Azt tudni kell, hogy a szerb határ túloldalán a létra a határ menti településeken tulajdonképpen hiánycikké vált.

Az ügyvéd szerint minden embercsempész az ügyvédi, ügyészségi, fogva tartási, tolmácsolási költségek miatt milliókba kerül az államnak már az elítélése előtt is. A jogerős ítéletig körülbelül 3 millió forint fölötti összeggel kell kalkulálni egy embercsempész esetében.

Ezek közül az embercsempészek közül enged most szabadon a kormány egy rendelettel több százat, akiknek három napjuk van elhagyni az országot. A Híradó múlt heti, rejtett kamerás felvételein látszik, hogy ezt senki nem ellenőrzi, a csempészeket egyszerűen kirakták a szombathelyi vasútállomás előtt. 

Egy a szintén a Házon kívülnek nyilatkozó, a határon szolgált egyenruhás szerint ennek nagyon rossz vége lesz:

Ők visszamennek Szerbiába, ha szabadon vannak, ugyanezt a tevékenységet fogják végezni, és ezzel nem csökken, hanem még tovább fog növekedni a csempészet. És még tovább fogják tudni segíteni a migránsokat abban, hogy eljussanak Európába.

Az egyenruhás szerint ráadásul ezek a csempészek még több mindenre lesznek képesek, csak hogy elkerüljék az újabb lebukást. 

A csempészek szabadon engedése miatt aggódik Ausztria kormánya is, meghallgatták a bécsi magyar nagykövetet is. Nagy Andor az Inforádiónak azt mondta: nem bekérették, hanem csak konzultációra hívták a témában.

„Az osztrákok felkapták a fejüket. Amikor bent jártam, elmondták nekem, hogy rosszul esik nekik, hogy ez velük nem volt előre leegyeztetve. A 700 ember azért az elég sok, egy kritikus tömeg, és nincsenek rá felkészülve, hogy ebből a 700-ból mennyien akarnak majd visszajönni Ausztriába” – fejtette ki.

Az embercsempészek szabadon engedésével hosszabban foglalkozik a Házon Kívül jövő heti adása.

 

#Híradó#Videó#határ#határkerítés#Belföld#embercsempész#csempész#ügyvéd#top hírek

Címlapról ajánljuk