Híradó

Olajos, zsíros kézzel, a sort feltartva kell majd jelenteniük a büféseknek az állam felé azt, hogy éppen mit adnak el

Velti LászlóVelti LászlóFerenczi PéterFerenczi Péter

2023. május 17. 18:56

Büfék, kocsmák és lángossütők zárhatnak be az új, kötelező adatszolgálatás miatt – a Vendéglátók Ipartestülete szerint. Lassulhat a kiszolgálás, ezért a vendégforgalom csökkenésével számol az érintett vállalkozások egy része. Júliustól minden rendelt tételt és kifizetett összeget azonnal jelenteniük kell az állami központnak. A vendéglátósok eddig kétszer kaptak halasztást, eredetileg tavaly nyáron kellett volna csatlakozniuk a rendszerhez.

Az adatszolgálatáson emészti magát a Híradóban bemutatott békéscsabai büfés. Alig másfél hónapja maradt, hogy számítógépet vegyen, amivel csatlakozhat az állami rendszerhez. Emiatt árat nem emelhet, mert azt mondja, már most kevesebb a vendége, a fizetések vásárlóértékének csökkenése miatt.

Ez most egy megint egy plusz költséget terhel az úgymond kisvállalkozásokra, mert ez is egy kis pici büfé. Hát ennek is a költségei már így is az egekben vannak, és akkor még ilyen költségeket ránk terhelnek

– mondta Rácz László büfés.

Ha várnia kell, a büfés éppen az államnak jelent

Egy diósdi halsütő az online pénztárgép mellé telepíti majd az új számítógépet, de szerinte kivitelezhetetlen, hogy állandóan a klaviatúrát nyomogassa. „Olajos, zsíros kézről beszélek” – mondta. Júliustól minden rendelt tételről, illetve kifizetett összegről jelentenie kell az állami Turisztikai Adatszolgáltató Központnak. Azonnal, miközben ebédért állnak sorba a vendégek.

Hogyan tudok majd 15 másodperces pontossággal rókapirosra sütni egy hasábburgonyát, úgyhogy közben adminisztrálnom kell. Itt 20 másodperc és elégett, megégett nem olyan színű, nem úgy néz ki. Magyarul a finomhangolt precíz, profi munkát fogja blokkolni

– mondta Zsuffa Péter, a Legendás Diósdi Halsütő tulajdonosa.

Úgy számol, nagyot nőhet a várakozás idő, és emiatt felére eshet a forgalma.

A vendéglátósok eddig kétszer kaptak halasztást, eredetileg tavaly júliustól kellett volna csatlakozniuk az állami rendszerhez. A kisvállalkozások többsége továbbra sem áll készen az átállásra a Vendéglátók Ipartestülete szerint.

Panaszáradat, amit mi is kapunk naponta, hogy hát bizony panaszkodnak hamburgeresek, lángossütők, büfések, hogy ők abba fogják hagyni, mert nem tudják, hogy mi vár rájuk. És ők túlélték a pandémiát, túlélték az ár, alapanyag és a nyersanyag árrobbanásokat, de ezt már lehet, hogy feladják

– mondta Kovács László, a Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Az állami turisztikai ügynökség szerint, aki akar, még felkészülhet az átállásra. A Jobbik viszont a határidő újbóli elhalasztását kezdeményi, illetve javasolják, hogy a legkisebb vállalkozásokat mentesítsék az adatszolgáltatási kötelezettség alól.

#Híradó#Videó#adatszolgáltatás#turizmus#büfé#lángos#hekk#top hírek

Címlapról ajánljuk