Híradó

Novák Katalin sem tudta enyhíteni a lengyelek magyarok iránt érzett haragját

Vorák AnitaVorák Anita

2023. május 15. 18:50

Egy ürülékkel teli dobozt küldött valaki a varsói magyar nagykövetségre tavaly tavasszal, hogy így mondjon véleményt a magyar kormány oroszbarát politikájáról. A Direkt36 oknyomozó cikke szerint ez csak az egyik szélsőséges példája a magyar kormány ellen irányuló lengyel haragnak. Feledy Botond külpolitikai szakértő szerint a kapcsolat romlása a magyar félnek nagyobb veszteség. A köztársasági elnök hivatala szerint a cikk csak azt bizonyítja, hogy sokan éket szeretnének verni a lengyelek és a magyarok közé.

Piros ruhában, az egyik lengyel nemzeti színbe öltözve indult el Varsóba egy évvel ezelőtt első külföldi útjára Novák Katalin köztársasági elnök. A Direkt36 hétfőn megjelent cikke szerint, amiről az rtl.hu is beszámolt, az volt a küldetése, hogy megmentse a háború miatt veszélybe került lengyel-magyar kapcsolatokat.

Mi, lengyelek és magyarok a mai napig, értékekben olyan közel érezzük egymáshoz magunkat 

– mondta Novák Katalin.

Novák Katalin a kereszténységről és a családokról beszélt. Andrzej Duda viszont a háborúról: Magyarország és Oroszország kapcsolata sokkal szorosabb, főleg gazdasági szempontból – mondta például az energiafüggőségre utalva. A cikk szerint ez volt a fő téma Novák Katalin és a lengyel miniszterelnök találkozóján is – a Direkt36 arról írt, hogy a megbeszélés rendkívül feszült hangulatban zajlott.

A lengyelek elkönyvelték úgy Novák Katalint, hogy ő a jó zsaru, igazából nagyjából ugyanazt mondja, mint Orbán Viktor, csak lehet, hogy szebben csomagolja 

– mondta Galavits Patrik, a Direkt36 munkatársa.

Az oknyomozó portál cikke szerint nemcsak a politikusok, hanem a lengyel közvélemény is elfordult Magyarországtól. A nagykövetségnél több tüntetést tartottak, a nagykövetet pedig megfenyegették.

Odáig fajult a helyzet nem sokkal a háború után, hogy valaki annyira bedühödött a magyarokra, hogy nemcsak szóban fenyegetett, hanem egy doboz ürüléket is beküldött a magyar nagykövetségre 

– tette hozzá Galavits.

A Direkt36 forrásai szerint Szijjártó Péter külügyminiszternek különösen rossz a megítélése. Feledy Botond külpolitikai szakértő szerint a lengyelek már a V4-es együttműködést is felfüggesztették. Feledy Botond azt mondta:

Rengeteg alternatív szövetség van. Ezekben Magyarország nem érintett. Ilyen szempontból a veszteség a mi oldalunkon nagyobb.

Novák Katalin hivatala szerint a cikk azt bizonyítja, hogy sokan szeretnének éket verni a magyarok és a lengyelek közé. Szerintük a jó magyar-lengyel kapcsolat bizonyítéka az is, hogy a két ország államfője legutóbb III. Károly koronázásán baráti beszélgetést folytatott. Erről képet is mellékeltek. A kormánytól és a külügyminisztériumtól az RTL Híradó nem kapott választ a cikkel kapcsolatos kérdéseire.

#Híradó#Videó#külpolitika#lengyel-magyar barátság#novák katalin#Andrzej Duda#galavits patrik

Címlapról ajánljuk