Híradó

Nizzába utaztatta a tankerület vezetőjét több iskolaigazgatóval a XVI. kerületi önkormányzat, a polgármester szerint tanulmányútra

Szondi VandaSzondi Vanda

2023. május 12. 17:58

Nizzába utaztatta tanulmányi kirándulásra a XVI. kerületi önkormányzat az észak-pesti tankerület vezetőjét és több általános iskola igazgatóját – tudta meg az RTL Híradó. A fideszes polgármester szerint évek óta hagyomány, hogy külföldi utakon ismerkednek más országok oktatási rendszerével. Egy, az RTL Híradónak nyilatkozó kerületi pedagógus szerint: jobb helyre is mehetne az utazásra szánt pénz, például vehetne színes nyomtatót az iskoláknak az önkormányzat.

Azúrkék tenger és napsütés a francia riviérán. Az időjárás-jelentés szerint ugyan ma épp gyenge eső volt Nizzában, a város még így is az egyik legnépszerűbb és francia összehasonlításban is drága turista célpont. Ide utazott az észak-pesti tankerület vezetője és a XVI. kerületi általános iskolák igazgatóinak egy csoportja – tudta meg az RTL Híradó tudta meg. Az oktatási vezetők 4 napot töltenek a tengerparti városban. 

Egy a neve elhallgatását kérő kerületi pedagógus azt mondta a Híradónak, 

néhány napja már pletykálták a folyosókon, hogy utaznak a főnökök.

„Azt, hogy Nizzába, azt nem tudtuk. Ezt az utazást is az utolsó pillanatban tudtuk meg. Ez most már nem az első eset, gyakorlatilag minden évben utaznak valahová” – mondta a Híradónak.

Kovács Péter, a kerület fideszes polgármestere az RTL Híradó megkeresésére elismerte, hogy valóban Nizzában vannak az intézményvezetők. Azt írta: „évtizedes tradíció az évenkénti intézményvezetői tanulmányút”, például így ismerték meg a német vagy a spanyol oktatási rendszert is. Hozzátette, „az önkormányzatnál évtizedes tradíció a pedagógusok megbecsülése, mely nemcsak a szavak szintjén valósul meg, hanem tettekben is”. (A teljes választ lejjebb olvashatják.)

A kerület országgyűlési képviselője szerint szerencsétlen dolog intézményvezetőket és tankerületi vezetőket utaztatni, amikor heti szinten tüntetnek diákok és pedagógusok az oktatás egyre romló színvonala miatt.

Egy olyan helyzetben, amikor arra kellene koncentrálni mondjuk a tankerületi vezetőknek, hogy az iskolákban dolgozó, mindnyájunk gyerekeit tanító tanároknak megemeljék, megbecsüljék őket jobban, akkor én nem gondolom, hogy helyes ilyen utakat csinálni

– szögezte le Vajda Zoltán, az MSZP képviselője.

A Híradónak nyilatkozó kerületi pedagógus azt mondta, az önkormányzat ugyan csak az oktatási intézmények épületeiért felelős, amelyeket rendben is tart, az utazásra költött pénzből adományozhatott volna oktatási eszközöket is az intézményeknek.

A kréták, a táblafilcek, mind nagyon vacak. Saját pénzünkből kell mindent beszerezni. Színes fénymásolónk nincsen, egyetlen fekete-fehér fénymásolónk és nyomtatónk van. De ha kicsit többet másolunk, már megkapjuk a magunkét. Nagyon nagy spórolásban kell lenni.

A polgármester arra nem válaszolt, hogy pontosan hányan utaztak Nizzába, és arra sem, mennyibe került mindez az önkormányzatnak.

A polgármester teljes, írásban küldött válasza, kérésére változtatás nélkül

A XVI. Kerületi önkormányzatnál évtizedes tradíció a pedagógusok megbecsülése, mely nem csak a szavak szintjén valósul meg, hanem tettekben is.

Minden évben kitüntetjük a legjobb dolgozókat az év pedagógusa díjjal, Pedagógus Bált szervezünk, ahol a kerületi pedagógusoknak ingyenes a részvétel. Megszervezzük a pedagógusok tapasztalatcseréjét a Kertvárosi Pedagógiai Napokat, ahol a résztvevő tanárokat jutalomban részesítjük.

Pedagógus nap alkalmából köszöntjük a díszdiplomás pedagógusokat, a nyugdíjba vonuló pedagógusokat és az abban az évben kitüntetett pedagógusokat.

Az Észak-Pesti Tankerületi Központtal közösen megszervezzük a Kertvárosi Iskolaválasztót, ahol az első osztályba készülő gyermekek szülei egy helyen, egy időpontban ismerkedhetnek meg minden kerületi iskolával. Az iskolaválasztón részt vevő pedagógusokat szintén jutalomban részesítjük.

2007 óta az önkormányzat minden évben felújít egy iskolát vagy óvodát, a nyugodt oktatáshoz szükséges minden feltétel adott a XVI. Kerületi iskolákban. Talán nem véletlen, hogy a pedagógusok soha nem tüntetnek a kerületi önkormányzat ellen.

S szintén évtizedes tradíció az évenként megszervezésére kerülő Intézményvezetői tanulmányút, melynek keretében az iskolaigazgatókkal közösen megismerhettük a német vagy a spanyol oktatási rendszert. Idén Franciaország (Nizza) lett a tanulmányút célpontja.

Az önkormányzat finanszírozásában megrendezett tanulmányúton nem csak minden kerületi iskolaigazgatót, de minden kerületi önkormányzati fenntartású intézmény vezetőjét is hívjuk. Így a tanulmányút egyben csapatépítő rendezvénynek is tekinthető.

A fent leírtakból is következik, hogy a XVI. Kerületben felhőtlen az együttműködés az önkormányzat és Tankerület között. Csak remélni tudom, hogy minden budapesti kerületben hasonló szinten becsülik meg a pedagógusokat, s ha mégsem így lenne mintát tudunk adni más önkormányzatok vagy a kormányzat számára.

Kérem, hogy amennyiben a témában műsort készítenek, akkor az RTLKlub-tól megszokott korrekt tájékoztatás érdekében rövid e-mailemet teljes terjedelmében változtatás nélkül közöljék.

#Híradó#Videó#Belföld#osztálykirándulás#nizza#tanulmányi kirándulás#önkormányzat#tankerület#tankerületi központ

Címlapról ajánljuk