Híradó

Nem keresi a kapcsolatot a szüleivel a nyolc társát kivégző 13 éves szerb diák – higgadtan várja szabadulását a gyerekpszichiátrián

Póth AttilaPóth Attila

2023. május 9. 18:55

Közben a vajdasági Szabadkán őrizetbe vettek egy gimnazista fiút, aki az interneten sorozatgyilkosok nevével hozott létre profilokat, emellett pedig bombakészítésről gyűjtött információkat. A fiú ténykedésére az FBI hívta fel a figyelmet.

Mint ahogyan arról korábban már az rtl.hu is beszámolt, Szerbiában a múlt héten két ámokfutó tizenhat embert gyilkolt meg, többeket megsebesített. Hétfő este több tízezres tüntetés volt Belgrádban, amelyen az erőszak megfékezéséért és több miniszter távozásáért tüntettek. 

A megmozdulást az ellenzéki pártok hirdették meg, de arra kértek minden résztvevőt, hogy mellőzék a pártzászlókat és a szimbólumokat.

Követeljük a belügyminiszter, az oktatási tárcavezető és a titkosszolgálat vezetőjének azonnali leváltását. Követeljük, hogy a szerb törvényhozás mielőbb tartson ülést, amelyen a kormány felelősségét és az ország biztonsági helyzetét vitatják meg 

– mondta egy tanárnő, aki felszólalt a tüntetésen. Az oktatási miniszter már a hétvégén lemondott a posztjáról.

A belgrádi Blic című lap arról számolt be, hogy a 13 éves fiú, aki kivégezte nyolc társát, és a biztonsági őrt, továbbra sem mutat megbánást. 

A gyermekpszichiátrián kezelt tizenévest az foglalkoztatja, hogy mikor engedik ki, illetve hogy milyen reakciókat váltott ki a tette. A szüleivel sem keresi a kapcsolatot, miközben teljesen higgadtan viselkedik, így nyugtató szereket sem kap.

Eközben a vajdasági Szabadkán letartóztattak egy gimnazista fiút. Sajtóinformációk szerint a tinédzser a közeli Topolyán él, és az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI kereste meg a szerb hatóságokat, amiért a fiú sorozatgyilkosok neve alatt hozott létre profilokat és bombakészítésről gyűjtött információkat. Az iskolapszichológusnak arról beszélt, hogy az iskolában senkit sem akart bántani, ám az megfordult a fejében, hogy egy óvodánál merényletet kövessen el.  

Keszy-Harmath Eszter belgrádi lakos a Reggeliben beszélt arról, milyen a hangulat most a szerb fővárosban a tragédia után, és mit gondolnak a helyiek az iskolai lövöldözés esetleges okairól.

 

Kulcsár Gabriella, kriminológus szerint a  belgrádi esetre is igaz, hogy bántalmazottból lett bántalmazó, amit ha időben felismert volna a környezet, még meg lehetett volna állítani a tragédiát.

#Híradó#Videó#szerbia#Szabadka#tüntetés#vérengzés#sorozatgyilkos#álprofil#Baleset-bűnügy#bűnügy#top hírek

Címlapról ajánljuk