Híradó

Eleve úgy készült a kormány, hogy kimarad 200 méter az M6-os autópályából

Litauszky BalázsLitauszky Balázs

2023. április 1. 18:07

Kifelejthettek egy 200 méteres szakaszt az M6-os autópálya új, a horvát határig vezető szakaszán, erről az ATV Híradója értesült. A Jobbik megyei képviselője az RTL Híradónak azt mondta, a hiányzó szakaszra csak tavaly ősszel írták ki a közbeszerzést, emiatt szerinte csúszhat a gyorsforgalmi út átadása. A kormány azt írta: eredetileg is számoltak azzal, hogy ezt a szakaszt később építik meg, ugyanis az M6-os autópálya koncessziójának tulajdonosával meg kellett erről állapodniuk.

Az M6-os és M60-as autópálya Bóly és Mohács közötti kereszteződésétől épül a gyorsforgalmi út horvát határig vezető szakasza. Egy nagyjából 200 méter hosszúságú részen azonban leginkább csak terepjáróval lehet autózni – itt ugyanis nem épült aszfaltozott út. Az ATV híradójának információi szerint, amiről mi is beszámoltunk, tervezési hiba történt: ez a rész valamiért kimaradt a korábbi közbeszerzési eljárásból és a korábbi tervpályázatban sem jelent meg.

A Jobbik baranyai önkormányzati képviselője az RTL Híradónak azt mondta, az új szakaszt 2020 óta építik, a hiányzó részre viszont – amit nulladik szakasznak hívnak - csak tavaly ősszel írták ki a közbeszerzési pályázatot. A politikus szerint elfeledkezhettek a 200 méteres részről, emiatt később tudják majd átadni a határig tartó autópályaszakaszt.

Ez látszik ebből, ahol összeérne a két autópálya, ott az eredeti tervekben nem szerepelt ennek a kivitelezése, így pedig nem lesz folytonosan járható az autópálya

– mondta Scwarz-Kiefer Patrik

Hivatalos választ nem kapott arra, hogy miért maradt ki ez a szakasz, ezért Ander Balázs jobbikos országgyűlési képviselővel írásbeli kérdéssel fordultak Lázár János tárcájához. Schwarz-Kiefer Patrik szerint a határig tartó autópályát rekordáron építették.

A hosszabb szakasz az egy rekordáron épült, kilométerenként 4,4 milliárd forintos áron, ami már csak azért is érdekes, mert a határ horvát oldalán ugyanaz az autópálya ugyanazon földrajzi körülmények között csupán 1,1 milliárd forintba került

– mondta az önkormányzati képviselő.

Az M6-os autópálya hiányzó szakaszával kapcsolatban az RTL Híradó is megkereste a kormányt. Azt írták: az érintett szakasz koncessziós szerződését még a Gyurcsány-kormány kötötte 2007-ben, a hiányzó részre a koncessziós társaságnak volt építési engedélye. Hozzátették, eredetileg is számoltak azzal, hogy ezt a szakaszt csak a jogi kérdések rendezése után tudják megépíteni, de az engedélyeket úgy adták ki, hogy a forgalom a többi sávon ki tudná kerülni a hiányzó részt.

#Híradó#Videó#Belföld#autópálya#m6#szakasz#top hírek

Címlapról ajánljuk