Híradó

Megdöbbentő, mi történik a mobiltelefonnal, ha beleejtjük a vécébe – a csatornázási művek ezt is megmutatta

rtl.hurtl.hu

2023. március 18. 17:01

Az RTL Híradó stábja a Fővárosi Csatornázási Művek Dél-pesti Szennyvíztisztító telepén forgatott, ahol megmutatták, hogy a mobiltelefonok különböző generációitól a műfogsorokon át szinte minden megtalálható a szennyvízcsatornában. Már az is többször előfordult, hogy élő állatot is találtak a szennyvízben.

A szennyvíztisztító telep a közelgő víz világnapja kapcsán tart nyílt napokat, ahol megmutatják, hogy mi történik azokkal a tárgyakkal, amik egyszer bekerülnek a szennyvízbe.

A naponta keletkező 500 ezer köbméternyi fővárosi szennyvíz egy része a Fővárosi Csatornázási Művek Dél-pesti Szennyvíztisztító telepére érkezik, ami az országban az egyik legkorszerűbb. Például azért is, mert a telep három hatalmas üvegházzal rendelkezik, ahol a növények is tisztítják a vizet. Így a mechanikai, kémiai és biológiai tisztítás után színtelen, szagtalan víz kerül vissza a Dunába.

Pénzérmék, kulcsok, mobiltelefonok, de még műfogsor is kerül időnként a lefolyókba, de nem ezek, hanem 

a zsíros ételmaradékok és a nedves törlőkendők jelentik a legnagyobb gondot a csatornázási műveknek.

A Dél-pesti Szennyvíztisztító telep szóvivője elmondta az RTL Híradónak, hogy sajnos még mindig sokan használják a közcsatornát szemetesvödörnek, pedig a zsiradékkal a csatornába kerülő nedves törlőkendők rekord gyorsasággal zsírdugókat képeznek, amelyek a legfőbb okozói a házi és közcsatornák dugulásának. 

Ezért fokozottan kérik a lakosságot, hogy a hajat, a zsiradékot és a törlőkendőket ne a vécében húzzák le.

#Híradó#Videó#mobiltelefon#szennyvíz#csatorna#budapest#fővárosi csatornázási művek#dél-pesti szennyvíztisztító

Címlapról ajánljuk