Híradó

„Még sosem láttam bíróságot belülről” – megkezdődött a polgári engedetlenség miatt elbocsátott tanárok pere

Zalavári NoémiZalavári Noémi

2023. március 13. 17:51

Elkezdődött két budapesti gimnázium elbocsátott tanárainak munkaügyi pere, amit a Belső-Pesti Tankerületi Központ ellen indítottak. Azt szeretnék elérni, hogy visszakaphassák a korábbi állásukat. Tavaly ősszel rúgták ki őket, miután polgári engedetlenségi akcióban vettek részt. A bíró arról beszélt, ez munkaügyi per, nem politikai vita. A tankerület szakmai vezetője már a nevét sem vállalta nyilvánosan a tárgyaláson.

„Nagyon izgulok. Alig tudtam aludni mert én még nem is láttam soha bíróságot belülről” – mondta a Híradónak Törökné Pető Judit hétfő reggel. Most viszont bíróságra indult az angoltanár, miután november végén elbocsátották el a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnáziumból, másik két iskola összesen 6 tanárával együtt.

Többször polgári engedetlenségi akcióban vettek részt és nem tartották meg az óráikat.

Az Eötvös József Gimnáziumban tanító kollégájával, Kapin Lillával jogszerűtlennek tartják az elbocsátást, ezért munkaügyi pert indítottak a Belső-Pesti Tankerületi Központ ellen. Egyebek közt azt szeretnék elérni, hogy visszakapják a korábbi állásukat. Ma volt az első tárgyalás.

A bíróság épülete előtt több tucat szimpatizáns és más elbocsátott pedagógus várta őket.

A perre ment tanárok keresetlevelükben azt állították, hogy 

dermesztő hatása volt jogviszonyuk megszüntetésének. Aminek szerintük az volt a célja, hogy a többi tanár kedvét elvegyék az oktatási rendszer elleni tiltakozástól.

A bíró kérdésére hosszan beszéltek arról, hogy mindig előre értesítették a diákokat a polgári engedetlenségi akciókról és a helyettesítésekről is folyamatosan egyeztettek kollégáikkal. Ráadásul az elmaradt óráik jelentős részében is az iskolákhoz köthető különfeladatokat végeztek.

„Hasonlóan történt minden nap. Az, hogy mennyi munkát végeztem az adott napokon, különböző mértékű volt” – mondta a bíróságon Kapin Lilla.

A tárgyaláson részt vett a Belső-Pesti Tankerületi Központ szakmai vezetője is, aki azonban már a nevét sem vállalta nyilvánosan a tárgyaláson. Arról beszélt, hogy a tanárok állításai ellenére szerinte sértette a gyerekek érdekét a munkabeszüntetés.

A bíró szerint fontos, hogy mindenki értse, a per egy munkaügyi vita.

Nem lesz szó politikai vitákról. Jó? Attól mindenkit szeretnék nagyon is óva inteni, hogy bármilyen döntés is születik ebben a perben, abból messzemenő politikai következtetéseket vonjon le. Semmilyen politikai következtetés ne vonjon le

– hívta fel a figyelmet Halmos Szilvia bíró.

A tanárok jogi képviselője korábban arra számított, hogy nyárig tarthat a tárgyalás, de ebben már kételkedik.

Nagyon alapos és hosszadalmas eljárásra lehet számítani. Az első tárgyalási nap alapján megállapíthatjuk, hogy maga a perfelvételi szak is el fog húzódni – mondta Sziklai Tamás ügyvéd.

A következő tárgyalás időpontját április elejére tűzték ki. Március végén pedig a Karinthy Frigyes Gimnáziumból elbocsátott 6 tanár munkaügyi pere kezdődik, amit a Külső-Pesti Tankerületi Központ ellen indítottak.

#Híradó#Videó#tanár#pedagógus#per#elbocsátás#Polgári engedetlenség

Címlapról ajánljuk