Híradó

Nagyon nehéz helyzetbe hozza az orvosi ügyelet megszűnése az őriszentpéterieket, aláírásgyűjtésbe kezdtek

Simán KláraSimán KláraTárkányi ZsoltTárkányi Zsolt

2023. március 12. 17:46

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a Vas megyei Őriszentpéteren, hogy ne szűnjön meg az orvosi ügyelet, ami a környékbeli települések lakóit is ellátja. A Momentum megyei alelnöke szerint a változás nagyon nehéz helyzetbe hozza a jórészt aprófalvas területen élőket. A mentőszolgálat úgy reagált: az ügyeleti rendszer átalakítása a második félévben érheti el Vas megyét.

Egy helyi momentumos politikus szerint Őriszentpéter is egyike azoknak a településeknek, ahol megszűnik a háziorvosi ügyelet. A rendszer átalakítása után 300 ügyeleti központból csak 102 marad majd meg.

A változás után már Körmendre, Szentgotthárdra vagy Zalaegerszegre kellene menniük a betegeknek. A faluban, de az egész Őrségben sok az idős ember, úgyhogy a polgármester szerint ez sokaknak messze van.

„Mindent meg fogunk tenni a lakosság érdekében, hogy ha mindenféleképpen szükséges, az átállás minél zökkenőmentesebb legyen, de az ideális, a legjobb megoldás nyilván az volna, ha megmaradhatna az őrségi orvosi ügyelet" – mondta a Híradónak Őr Zoltán polgármester.

Ezért indított aláírásgyűjtést Pleva Dániel, a Momentum megyei alelnöke.

„Ez egy fontos, mindenki számára jelentős közügy, ezért indítottuk a petíciót, és nagyon hamar szájra kapott a Facebookon, több mint százan írták alá, ami nem hangzik soknak, de ott azokon a kistelepüléseken nagyon nehéz elérni az embereket" – mondta.

A politikus szerint az ügyelet megszűnésével az állam alig takarítana meg valamit. A négyezer embert ellátó őrségi ügyelet költségeinek csaknem 80 százalékát ugyanis a 15 környező település önkormányzata állja. 

Az új ügyeleti rendszer eddig három megyében indult el. Mindenhol a mentőszolgálat működteti: ők azt írták híradónknak, hogy Vas megyében az év második felében változhat a rendszer, és a részletekről időben tájékoztatják majd a helyieket. Szerintük a betegek visszajelzései alapján a már több megyében is bevezetett új rendszer jól működik, és az a célja, hogy az eddiginél jobb ellátátást biztosítsanak.

 

 

#Híradó#Videó#egéeszségügy#orvosi ügyelet#megszűnés#aláírásgyűjtés

Címlapról ajánljuk